Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor mladim v Celju: »Bodimo ponosni Slovenci in ponosni Evropejci«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 05. 2022 / 14:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2022 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor mladim v Celju: »Bodimo ponosni Slovenci in ponosni Evropejci«
Projekt Evropska vas je namenjen osnovnošolcem, ki prek njega spoznavajo države Evropske unije. FOTO: Bor Slana/STA

Pahor mladim v Celju: »Bodimo ponosni Slovenci in ponosni Evropejci«

V knežjem mestu je dopoldne potekala zaključna prireditev projekta Evropska vas, ki poteka že 17. leto. Njegov namen je med drugim spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji.

»Danes sta dva praznika. Praznik zmage – praznik svobode in praznik Evrope – praznik vaše slavne prihodnosti. Želim, da praznujemo vzneseno in polni upanja, da nam praznika prinašata mir, varnost in blaginjo,« je v nagovoru mladim dejal predsednik države Borut Pahor in jim zaželel, da bi te danosti izkoristili za razvijanje talentov in izpolnitev sanj.

Na dan zmage poraženo zlo

Predsednik Pahor je poudaril je, da sta praznika zelo povezana: na dan zmage je bilo poraženo zlo, na pogorišču trpljenja in solz pa so se pametni, moderni in pogumni Evropejci vprašali, kako oblikovati prihodnost, da bo mirna in brez vojn – prostor, v katerem bo mogoča skupna, visoka blaginja. »Tako so se odločili, da vzpostavijo skupnost, široko domovino Evropo, katere del smo danes tudi Slovenci.«

Spoznavanje Švedske na eni od stojnic. FOTO: Bor Slana/STA

Evropska unija mora obstati

Nadaljeval je, da evropska ideja združuje, povezuje in gradi na vsem, kar nam je skupnega, zato že 80 let vlada mir in zato je zelo pomembno, da Evropska unija obstane, saj nam daje možnost, da kot Slovenci v evropski domovini živimo srečno, varno in hkrati ambiciozno. Pahor je nagovor končal z željo, da bi oba praznika praznovali veselo in vzneseno, a z mislijo na ukrajinske prijatelje, da bi tudi oni dočakali dan zmage in se enkrat priključili tej čudoviti evropski ideji. »Praznujte dva praznika, oba sta naša, pri obeh smo imeli nekaj zraven, bodimo ponosni Slovenci in ponosni Evropejci,« je zaključil.

Spodbujanje tolerance in solidarnosti

Cilj in namen projekta Evropska vas je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete. Projekt je namenjen osnovnošolcem, ki z njim na inovativen način spoznavajo države Evropske unije, njihove značilnosti in tako obeležijo dan Evrope.

Nalaganje
Nazaj na vrh