Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob vsakem spletnem nakupu nad 40€, vam kot darilo podarimo CD Glej, zvezdice božje

Zapri
Iskanje
Zgodovina

Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda


Zgodovina

Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda

Janez Juhant

Lambert Ehrlich – ena najbolj prepričljivih strateških državniških osebnosti med Slovenci. Več

Pošlji povpraševanje

Na zalogi le še nekaj izdelkov. Pred oddajo naročila prosimo, da preverite zalogo po telefonu: 01/360-28-28 ali e-pošti: narocila@druzina.si


Lastnosti

Koda: 9783708612201
Avtor: Janez Juhant
Leto izdaje: 2022
Število strani: 640
Vezava: trda
Mere: 160 x 230 mm
ISBN: 978-961-278-567-5

O izdelku

Lambert Ehrlich – ena najbolj prepričljivih strateških državniških osebnosti med Slovenci

Knjiga je celovit prikaz Ehrlichove osebnosti in njegovega vsestransko bogatega delovanja, v Cerkvi in družbi na Koroškem in v Sloveniji. Deloval je kot duhovnik, profesor, veroslovec, misijonar, socialni in narodno-politični delavec. Odlikuje ga izjemna sposobnost, treznost, preudarnost in človeška bližina pri presoji problemov ter sposobnost vključevanja različnih ljudi pri iskanju najprimernejših rešitev za narod in Cerkev.
Dr. Anton Štrukelj

Knjige, kot je Juhantova, so v slovenski splošni intelektualni javnosti nujno potrebne. Slovenski katoličani se morajo nehati braniti pred raznimi Simonitiji, Hribarji in Pirjevci, ampak poskrbeti, da se bodo oni držali za glavo in se spraševali, kaj se pravzaprav dogaja. Treba je prenehati z raznimi spravaškimi pozivi in udeležbami na simpozijih, ki so zgolj izigravanje iskrenih čustev in nepopravljive naivnosti slovenskih katoličanov. Ne samo, da so razmere preresne, predvsem sam nauk takega neodgovornega odnosa ne dovoljuje.
Prof. dr. Stane Granda

Katoliški duhovnik in profesor Lambert Ehrlich (rojen 18. 9. 1878 v Žabnicah v Kanalski dolini [Italija], umorjen 26. 5. 1942 v Ljubljani) po svojem pomenu, vlogi in dejavnosti prekaša večino slovenskih rojakov, čeprav je njegov lik, žal, še danes skoraj neznan. Govorimo o eni najbolj prepričljivih strateških državniških osebnosti med Slovenci. Po osnovni šoli v Žabnicah je obiskoval gimnazijo v Celovcu in tam maturiral, zaključil študij teologije z doktoratom v Innsbrucku in se izpopolnjeval še v Rimu, Parizu in Oxfordu. Leta 1902 je postal duhovnik krške škofije na avstrijskem Koroškem, deloval kot kaplan in tajnik škofa Kahna in od leta 1910 predaval filozofijo in osnovno teologijo v tamkajšnjem semenišču. Kot duša katoliškega duhovnega gibanja je usmerjal večino dušnopastirskih, kulturnih in socialno-političnih pobud med Slovenci in celo nemško govorečimi Avstrijci na Koroškem. Bil je član Milesove komisije za razmejitev Koroške, na pariški mirovni konferenci pa je bil izvedenec za Koroško in je deloval kot usmerjevalec jugoslovanske delegacije v prizadevanjih za uveljavljanje pravic Slovencev in Hrvatov. 1. maja 1922 je postal redni profesor za primerjalno veroslovje na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in bil trikrat njen dekan. Po strokovnih ocenah specialistov je bil vrhunski znanstvenik, predavatelj, strokovnjak za verstva, etnologijo, misiologijo. 23. 3. 1931 ga je škof Rožman uradno imenoval za študentskega duhovnika. Zavzeto, nesebično in predvsem premišljeno je spodbujal študente (tedaj akademsko mladino) k dejavnemu krščanskemu družbenemu življenju. Moč sta mu dajali živa vera, preverjena v molitvi in dosledni askezi, in globoka ljubezen do vsakega človeka. Klical je k redu, družbeni pravičnosti in spoštovanju dostojanstva vsakega človeka. Svoje odločno nasprotovanje italijanskemu in komunističnemu zatiranju v svoji Spomenici Italijanom je plačal z življenjem, ko so ga s študentom Viktorjem Rojicem pred njegovim Cirilovim domom po ukazu Edvarda Kardelja in Borisa Kidriča ustrelili atentatorji, organizirani kot tajna varnostno-obveščevalna služba komunistov (VOS). 

O AVTORJU

Janez Juhant, roj. 1947, je v Innsbrucku študiral filozofijo in teologijo ter dosegel magisterija iz filozofije in teologije ter doktorat iz filozofije. V duhovnika je bil posvečen leta 1974. Deloval je kot kaplan, od leta 1978 je bil predavatelj, od 1994 pa redni profesor na Teološki fakulteti, leta 1992 spet vključeni v Univerzo v Ljubljani. V zahtevnem vključevalnem obdobju (1994−1999) je bil njen dekan, vodja več projektov in raziskovalnih programov, predaval je doma in v tujini. Njegova osebna bibliografija obsega preko tisoč enot, od tega 15 knjig. Je hišni duhovnik sester karmeličank v Sori. Leta 2004 je prejel nagrado Leopold Kunschak-Preis avstrijskega združenja za družbeno misel za etični prispevek k demokratizaciji srednje Evrope in leta 2008 Zoisovo priznanje RS za prispevek k antropologiji in etiki. Od 2012 je redni član Evropske Akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu.

Podobni izdelek

Prikriti odpor
Zgodovina
32,00€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Nazaj na vrh