Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večer o Lambertu Ehrlichu v Žabnicah

Roman Globokar
Za vas piše:
Roman Globokar
Objava: 18. 10. 2022 / 14:37
Oznake: Maša, Zgodovina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2022 / 15:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večer o Lambertu Ehrlichu v Žabnicah
Predstavitev monografije Lamberta Ehrlicha z avtorjem prof. dr. Janezom Juhantom. FOTO: Erika Jazbar

Večer o Lambertu Ehrlichu v Žabnicah

V rojstnem kraju Lamberta Ehrlicha, Žabnicah v Kanalski dolini, je bil v petek, 7. oktobra 2022, dobro obiskan večer, posvečen temu pomembnemu Slovencu.

Večer so organizirali založniki knjige o Ehrlichu, vse tri Mohorjeve družbe, Teološka fakulteta v Ljubljani, Društvo Združeni ob Lipi sprave in Društvo don Mario Černet iz zamejstva. Slovesni sveti maši v žabniški cerkvi je sledila predstavitev monografije Lamberta Ehrlicha s strani avtorja prof. dr. Janeza Juhanta. Dobrodošlico nam je zaželel župnik v Kanalski dolini g. Alan Iacoponi.

Slovesna sveta maša v žabniški cerkvi. FOTO: Erika Jazbar

Prof. Juhant je poudaril preroškost Lamberta Ehrlicha, ki je vse svoje moči zastavil za obrambo človekovega dostojanstva zoper vse totalitarizme. Zavzemal se je tudi za pravice narodov. Njegova življenjska pot se je začela pod Svetimi Višarjami, ki so križišče, kjer se srečujejo narodi. Za Ehrlicha je bilo ključno, da je vsak človek ukoreninjen v veri in narodni kulturi. Na Višarjah je imel leta 1933 znani govor, v katerem je orisal družbeno-politično vlogo katoliškega slovenskega naroda v svobodni Evropi. Slovenski narod ima poslanstvo, da povezuje različne evropske narode. Ehrlich se je zoperstavil vsem totalitarizmom, saj so bili vsi pogubni tako za posameznike kot tudi za narodne skupnosti.

Udeleženci dobro obiskanega večera, posvečenega Lambertu Ehrlichu. FOTO: Erika Jazbar

Njegova življenjska drža ima korenine v domači družini. Ehrlich je nesebično služil ljudem, še posebej se je zavzemal za revne študente in sploh vse reveže na Koroškem in v osrednji Sloveniji. Njegov umor maja 1942 je bil posledica njegovih življenjskih drž, saj je že leta 1924 Slovence svaril pred komunizmom. Ob okupaciji je Italijanom jasno napisal, da nimajo pravice uničevati slovenskega naroda, hkrati pa je okupatorje opozoril, da morajo zavarovati narod pred komunističnim terorjem. Prof. Juhant je izpostavil, da je pri nalogu za usmrtitev sodeloval tudi Boris Kidrič, ki ga je Ehrlich pred vojno rešil iz zapora na Dunaju. Po vojni leta 1946 so izkopali njegovo telo in telesa ostalih med vojno pomorjenih in jih odpeljali neznano kam. Juhant je poudaril, da je bil Ehrlich prerok, ker je napovedal grozo totalitarizmov, nujnost krščanskega sporočila za vse ljudi in samostojno Slovenijo. Razumel je, da je krščansko oznanilo predstavlja okvir za rešitev človeštva.

Pri pogovoru je sodelovala tudi nekdanja ministrica dr. Helena Jaklitsch, ki je orisala nadaljnji razvoj Ehrlichovih študentov, ki so tlakovali pot slovenski samostojnosti. Posebej je izpostavila vlogo Cirila Žebota, ki je že leta 1953 zagovarjal državno samostojnost Slovenije. Aleksander Oman kot predstavnik Društva don Mario Černet je predstavil pobudo, da bi v Žabnicah poimenovali ulico Lamberta Ehrlicha. Pogovor je povezovala Erika Jazbar.

Nalaganje
Nazaj na vrh