Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Lambert Ehrlich – znanstveni simpozij ob 80. obletnici smrti

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 27. 05. 2022 / 06:17
Oznake: Dogodek, Maša, Zgodovina
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 12:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dr. Lambert Ehrlich – znanstveni simpozij ob 80. obletnici smrti
Janez Vodičar, Helena Jaklitsch in Janez Juhant ob Ehrlichovem spomeniku. FOTO: Ivo Žajdela

Dr. Lambert Ehrlich – znanstveni simpozij ob 80. obletnici smrti

Fakulteta za pravo in poslovne vede in Teološka fakulteta sta ob 80. obletnici smrti dr. Lamberta Ehrlicha pripravili znanstveni simpozij.

Potekal je v četrtek, 26. maja, v dvorani Mare in Vinka Lipovca na Fakulteti za pravo in poslovne vede v Ljubljani.

Predavatelji so na posvetu osvetlili osebnost in misel duhovnika in profesorja dr. Lamberta Ehrlicha (1878–1942), priznanega teologa in vizionarja slovenske državnosti.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je položila venec ob spomenik Lamberta Ehrlicha. FOTO: Ivo Žajdela

Ehrlich in uveljavljanje Slovencev kot naroda v Evropi

Spominski del se je začel na dvorišču Teološke fakultete, kjer je ministrica dr. Helena Jaklitsch položila venec ob spomenik Lamberta Ehrlicha.

Uvod v simpozij sta imela dekan Teološke fakultete dr. Janez Vodičar ter dekan Fakultete za pravo in poslovne vede dr. Mitja Steinbacher.

Dr. Vodičar je dejal, da nas čas površnosti in plitkosti ne odvezuje od zahteve po resnem tehtanju argumentov in iskanja najboljših možnih skupnih rešitev.

V dopoldanskem delu se je zvrstilo šest predavateljev.

Nada Videtič je predstavila Ehrlichovo osebnost.

Dr. Jurij Perovšek je spregovoril o Ehrlichu in uveljavljanju Slovencev kot naroda v Evropi. Najprej je predstavil Ehrlichovo zelo aktivno vlogo na pariški mirovni konferenci leta 1919, kjer si je prizadeval za slovenske meje.

Marko Fink je zapel Zdravljico. FOTO: Ivo Žajdela

Ehrlich in pohabljena slovenska zavest

Dr. Tamara Griesser Pečar je govorila o Ehrlichu in pohabljeni slovenski zavesti.

Spomnila je, da običajen Slovenec Ehrlicha ne pozna, kar je tudi posledica poučevanja zgodovine v šolah.

Če ga pozna, ga pozna skozi prizmo režimskega zgodovinopisja, ki ga je prikazovalo kot izredno negativno osebnost, za izdajalca, klerofašista, »ideologa avtoritarne korporativistične smeri« in podobno, povsem pa zamolči njegovo prizadevanje za slovenski narod. Trdovratno se ta prikaz pri nekaterih zgodovinarjih drži še danes.

Omenila je zgodovinarja in izrednega člana SAZU Jožeta Pirjevca, ki je v svoji knjigi Partizani Ehrlicha označil za »edinega kvizlinga v zasedeni Evropi«, leta 2020 na predstavitvi knjige pa dodal še: »Nekateri nasprotniki so bili vredni, da se jih pobije, nekateri so bili majhne ribe, nekatere pa bi tudi jaz streljal, recimo Ehrlicha.«

K temu je dodala, da je bil Ehrlich znan narodnjak in je omenjena ocena, da je bil izdajalec, kar pomeni, da je deloval za okupatorja, več kot absurdna.

Lambert Ehrlich, 80 let umora, simpozij, Katoliški inštitut, Tamara Griesser Pečar, 26. 5. 2022.doc

Dr. Tamara Griesser Pečar je govorila o Ehrlichu in pohabljeni slovenski zavesti. FOTO: Ivo Žajdela

1. aprila 1942 je izročil italijanskim vojaškim oblastem spomenico Slovenski problem

»Za Ehrlicha so bili totalitarni režimi – fašizem, nacizem in komunizem – nevarni,« je dejala Griesserjeva. »Na to nevarnost je neprestano opozarjal. Ko mu ni uspelo, da bi odšel kot svetovalec slovenskih ministrov z jugoslovansko vlado v tujino, se je vrnil v Ljubljano in v začetku septembra 1941 predlagal nekdanjemu banu Marku Natlačenu ustanovitev tajne narodne (slovenske) vlade, ki naj bi imela za cilj Združeno Slovenijo.

Napisal je tudi spomenico Slovenski problem in 1. aprila 1942 izročil italijanskim vojaškim oblastem znamenito spomenico, v kateri je zelo ostro kritiziral okupatorske oblasti in navedel vse protipravne ukrepe italijanske in nemške okupacijske oblasti, seveda pa tudi ostro obsodil delovanje komunistov, v prvi vrsti umore, ki so se vršili pri belem dnevu.

Priložil je tudi seznam nekaterih umorov. 'Sinteza vseh dogajanj na celotnem slovenskem ozemlju nas sili do sklepa, da je končni cilj vseh kompetentnih faktorjev Osi: popolno uničenje slovenstva kot takega.'«

Dodala je, da je bil velik nasprotnik komunizma, vendar je tej ideologiji nasprotoval iz verskih razlogov, podobno kot njegov koroški rojak škof dr. Gregorij Rožman, ni pa bil nasprotnik posameznih komunistov.

Tako je npr. Borisa Kidriča na prošnjo njegovega očeta rešil iz zapora na Dunaju. Maja 1936 ga je namreč avstrijska policija aretirala in je bil leto dni v zaporu. Potem pa je bil prav Kidrič soodgovoren za to, da je VOS Ehrlicha umoril.

Dr. Janez Juhant je spregovoril o Ehrlichovi vlogi pri oblikovanju slovenske krščanske samozavesti oziroma uveljavljanju kristjanov v javnosti. FOTO: Ivo Žajdela

Ehrlichova vloga pri oblikovanju slovenske krščanske samozavesti

Dr. Janez Juhant, avtor najnovejše, izjemno obsežne knjige o dr. Ehrlichu, je spregovoril o Ehrlichovi vlogi pri oblikovanju slovenske krščanske samozavesti oziroma uveljavljanju kristjanov v javnosti.

Dejal je, da se je Ehrlich z vso odločnostjo upiral totalitarnim poskusom: na Koroškem, nemško-nacionalističnemu nasilju nad Slovenci, ter vseskozi fašizmu, nacizmu in komunizmu.

Na simpoziju je dr. Juhant predstavil tudi svojo novo knjigo Lambert Ehrlich, prerok slovenskega naroda.

Helena Janežič je predstavila Ehrlichovo vlogo pri oblikovanju zavesti o slovenski državnosti. FOTO: Ivo Žajdela

Ehrlichova vloga pri oblikovanju zavesti o slovenski državnosti

Helena Janežič je predstavila Ehrlichovo vlogo pri oblikovanju zavesti o slovenski državnosti.

Spomnila je, da je 24. novembra 1941 Ehrlich oblikoval ilegalni politični program in ga naslovil Slovenski problem, v katerem je postavljena zahteva po osvoboditvi vseh Slovencev izpod tuje oblasti ter združitev vseh slovenskih pokrajin v slovensko državno enoto.

Nastajal je poleti in jeseni pod vtisom nemškega uničevanja Slovencev ter rastoče napetosti v Ljubljanski pokrajini. Besedilo je bilo namenjeno mednarodni javnosti, ki naj bi ji ga posredovali slovenski predstavniki pri begunski kraljevi vladi.

Lambert Ehrlich, 80 let umora, simpozij, Katoliški inštitut, Helena Janežič, 26. 5. 2022.doc

Dr. Jurij Perovšek je spregovoril o Ehrlichu in uveljavljanju Slovencev kot naroda v Evropi. FOTO: Ivo Žajdela

Ehrlichov ideal je bila suverena slovenska država

Pojasnila je, da je bila Ehrlichov ideal suverena slovenska država. Dopuščal je Jugoslavijo in tudi deloval v njeno smer, dokler je obstajala, bil pa je med prvimi, ki je dojel in tudi jasno zapisal, da je treba slovensko vprašanje reševati in uresničevati v mednarodnem in ne jugoslovanskem okviru.

Njegova zamisel med drugo svetovno vojno je bila tudi edina alternativa jugoslovanski rešitvi slovenskega nacionalnega vprašanja. Dr. Granda zapiše, da je uveljavitev njegovega principa o državotvornosti vsakega naroda dejansko omogočila zlom evropskega komunizma. Njegova ideja o zvezi od Baltika do Egeja pa se bolj ali manj odslikava v današnji zvezi evropskih držav.

Spomnila je, da je bil Ehrlichov Slovenski problem, ki predstavlja enega največjih in ključnih besedil slovenske osamosvojitvene misli, v matični domovini povsem neznan.

Kakor pravi dr. Granda, v komunistični Sloveniji ni bilo prostora ne za Ehrlichovo truplo in ne za njegovo misel. To so ponesli v svet pred komunistično oblastjo bežeči Slovenci ob koncu druge svetovne vojne, jo negovali in prelili na papir, med knjižne platnice ter jo zapisovali v glasila in časopise ter pripomogli, da je pred dobrimi 30 leti postala resničnost.

Nada Videtič je predstavila Ehrlichovo osebnost. FOTO: Ivo Žajdela

Lambert Ehrlich, 80 let umora, simpozij, Katoliški inštitut, Simon Malmenvall, 26. 5. 2022.doc

Arhiv Studia Slovenica in gradivo nekdanjih stražarjev

Prebrali so predavanje dr. Simona Malmenvalla o arhivu Studia Slovenica in gradivu nekdanjih stražarjev.

Pojasnil je, da je Studia Slovenica arhiv s pridruženo specialno knjižnico, ki obstaja v okviru Katoliškega inštituta in je tako del kulturne dediščine Katoliške Cerkve v Sloveniji.

Zasluga za pridobivanje gradiva gre predvsem slovensko-ameriškemu ekonomistu dr. Janezu Arnežu, katerega dolgoletni trud je bil usmerjen v zbiranje arhivske in knjižnične zapuščine dejavnih narodnozavednih Slovencev v svetu. Leta 2008 je celotno do takrat zbrano gradivo trajno prepustil v last Katoliškemu inštitutu. Studia Slovenica hrani edinstveno arhivsko gradivo o najvidnejših slovenskih izseljencih in zamejcih (Kazimir Zakrajšek, Miha Krek, Ciril Žebot, Jože Bernik, Ljubo Sirc itd.), prav tako hrani edinstveno arhivsko in knjižnično gradivo o številnih slovenskih političnih, kulturnih in cerkvenih organizacijah v Evropi, obeh Amerikah in Avstraliji.

Celotna arhivska zbirka, ki jo tvorijo osebni dokumenti, korespondenca, dnevniki, fotografije in podobno, obsega 180 osebnih in tematskih fondov v skupni dolžini 260 tekočih metrov.

Knjižnično gradivo obsega več kot 50 tisoč monografij in periodičnih publikacij v različnih jezikih. Studia Slovenica hrani tudi zbirko umetniških del kiparja Franca Goršeta in vrsto raritet iz povojnih begunskih taborišč. Leta 2002 je ministrstvo za kulturo arhivsko zbirko Studia Slovenica razglasilo za kulturni spomenik.

Arhiv Studia Slovenica ponuja tudi gradivo o nekdanjih članih Akademskega kluba Straža, ki so pri svojem družbenopolitičnem delovanju v emigraciji zajemali iz dediščine univerzitetnega profesorja teologije Lamberta Ehrlicha.

Lambert Ehrlich, 80 let umora, simpozij, Katoliški inštitut, Nik Trontelj, 26. 5. 2022.doc

Dr. Nik Trontelj predstavil Ehrlichovo religiološko obravnavo svetovnih verstev. FOTO: Ivo Žajdela

Lambert Ehrlich se vrača v našo narodno zgodovino

V popoldanskem delu simpozija je dr. Nik Trontelj predstavil Ehrlichovo religiološko obravnavo svetovnih verstev.

Dr. Andrej Fink je govoril o Ehrlichu v zavesti naših zdomcev.

Dr. Mari Jože Osredkar je predstavil Ehrlicha ter misijonsko poslanstvo Cerkve v vojni in miru.

Zvečer je bila v ljubljanski stolnici ob 80. obletnici umora dr. Lamberta Ehrlicha maša, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

V ljubljanski stolnici je bila ob 80. obletnici umora dr. Lamberta Ehrlicha maša, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore. FOTO: Ivo Žajdela

Zahvalil se je organizatorjem in vsem sodelujočim na simpoziju. Dejal je, da gre za dragoceno pobudo, ki poleg drugih, omenil je izid knjige dr. Janeza Juhanta Lambert Ehrlich, prerok slovenskega naroda in postopek za razglasitev za mučenca Božjega služabnika, Lamberta Ehrlicha vrača v našo narodno zgodovino ter odstira in odstranjuje vse laži, s katerimi so umazali njegovo ime, da bi opravičili svoj zločin. Toda zločin ostane zločin, ne glede na to, s koliko nalepkami in lažmi prekrijemo njegovo zločinskost, je dodal nadškof.

Predavanja Tamare Griesser Pečar, Helene Janežič, Nika Trontlja, Simona Malmenvalla in pridiga nadškofa Stanislava Zoreta so v dodanih priponkah.

Lambert Ehrlich, 80 let umora, maša, nadškof Stanislav Zore - pridiga, 26. 5. 2022.doc

Kip Lamberta Ehrlicha na dvorišču Teološke fakultete. FOTO: Ivo Žajdela

Nalaganje
Nazaj na vrh