Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Juhant: knjiga Lambert Ehrlich – prophet of Slovenian nation

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 29. 02. 2024 / 16:04
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2024 / 09:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Juhant: knjiga Lambert Ehrlich – prophet of Slovenian nation
Janez Juhant s knjigo Lambert Ehrlich – prophet of Slovenian nation. FOTO: Ivo Žajdela

Janez Juhant: knjiga Lambert Ehrlich – prophet of Slovenian nation

Dr. Janez Juhant je po obsežni knjigi Lambert Ehrlich – prerok slovenskega naroda zdaj izdal še krajšo različico v angleščini.

Knjigo so predstavili Erika Jazbar, Janez Juhant, Igor Senčar in Hanzi Filipič. FOTO: Ivo Žajdela

V četrtek, 29. februarja 2024, je Mohorjeva založba iz Celovca v Ljubljani predstavila knjigo v angleščini dr. Janeza Juhanta Lambert Ehrlich – prophet of Slovenian nation (založnik je Društvo Združeni ob lipi sprave, izdala Celovška Mohorjeva založba). Slovenski, veliko obsežnejši original Lambert Ehrlich – prerok slovenskega naroda je predstavil 6. april 2022. Zdaj je angleški prevod predstavil z Eriko Jazbar in Igorjem Senčarjem.

Ehrlich je izpolnili svojo osebnost in svoje človeško poslanstvo

Dr. Juhant je tudi zdaj dejal, da je dr. Lambert Ehrlich bolj kot z besedami utelešal z živim zgledom in poduhovljeno držo, ki je kljubovala vsem izzivom, ohranjala dostojanstvenost do vsakega človeka, tudi sovražnika, vedno v zvestobi resnici, pravičnosti in uresničevanju Božje ljubezni do ljudi. To večno veljavno Ehrlichovo sporočilo povzema knjiga o njem. Govori o bogati življenjski poti nesebičnega služenja mladim in starim, o razgledanosti in premočrtnosti njegove duhovno utrjene osebnosti ter bogatega, v neutrudnem delu za Cerkev in narod predanega človeka in duhovnika.

Ehrlich je, kolikor moremo to sploh meriti ljudje – najprej uspel v svoji izjemni, nesebični in predani človeškosti. Redko srečamo ljudi v zgodovini človeštva, ki so, kot on, tako polno, tako vsestransko izpolnili svoje človeško dostojanstvo, svojo osebnost in svoje človeško poslanstvo.

Janez Juhant med predstavitvijo knjige Lambert Ehrlich – prophet of Slovenian nation. FOTO: Ivo Žajdela

Knjigo so predstavili Erika Jazbar, Janez Juhant, Igor Senčar in Hanzi Filipič. FOTO: Ivo Žajdela

Ehrlich je uresničeval samostojno državo

Poudaril je Ehrlichove večno veljavne družbene, politične in državniške razsežnosti. To nas vodi k drugemu izjemno učinkovitemu in uspešnemu družbenemu, političnemu in idejnemu projektu, ki ga je izpeljal. Uspel je v širjenju, ohranjanju, poglabljanju in uresničevanja krščanskega socialnega ter političnega duha v mladih srcih.

Kljub peklenskim silam, ki so se zarotile zoper Slovence, je uresničeval samostojno državo in ta projekt danes ponovno potrebuje Ehrlicha, kot svetilnik, da ga bomo Slovenci ter vsi državljani te države izpeljali v doslednem uresničevanju demokracije, svobode in pravičnosti. Slovenska samostojnost korenini pri njem.

Nadvse odločna in navdihujoča pa je njegova krščanska-pričevalna moč, ki je ostaja veljavna za vse čase. Ne glede na to, da ga ima kdo še vedno in po krivici za pristaša reakcionarnega cerkveno-politično in cerkveno-okostenelega okvira, za kar so ga ustvarili komunistični, žal tudi nekateri krščanski nasprotniki, je bil tako čista ter polna krščanska in človeška osebnost, ki jo redko srečamo v človeški zgodovini.

Janez Juhant med predstavitvijo knjige Lambert Ehrlich – prerok slovenskega naroda 6. aprila 2022 v Cankarjevem domu. FOTO: Ivo Žajdela

Ehrlich je bil državnik v polnem imenu besede

Tudi Igor Senčar je poudaril, da je dr. Lambert Ehrlich prvi podal jasno vizijo o slovenski državnosti. Bil je državnik v polnem imenu besede, kar je pri Slovencih redkost. To je prišlo do izraza že na pariški mirovni konferenci leta 1919, ko so velesile risale nove meje, predvsem v srednji Evropi. Ehrlich se je v temo novih (slovenskih) meja poglobil in je bistveno vplival, predvsem na severu, na meji z Avstrijo, da nismo izgubili več, kot bi sicer. Izpostavil je tudi Ehrlichovo umirjenost, preudarnost, modrost. Spomladi 1942 je ob naraščajočem nasilju komunistov, ki so ubijali Slovence, jasno vedel, kaj se dogaja, kam to vodi (da so komunisti okupacijo izkoristili za uničevanje političnih nasprotnikov in za boj za oblast) in se je izpostavil s spomenico, ki jo je naslovil na okupatorsko (italijansko oblast), naj poskrbi za zaščito Slovencev ter terorizmom komunistov. Ti so ga kmalu zatem umorili.

Janez Juhant ob kipu Lambertu Ehrlichu na Teološki fakulteti v Ljubljani. FOTO: Ivo Žajdela

Pripravljajo tudi prevod knjige v italijanščino

Erika Jazbar je povedala, da v okviru Goriške Mohorjeve pripravljajo tudi prevod te knjige v italijanščino. To je pomembno, da sosede seznanimo s pomembnimi osebnostmi in dogajanjem pred 80 leti, ki ni levičarsko oziroma komunistično. Realno stanje je, da Ehrlich niti v rojstnih Žabnicah pod Svetimi Višarjami nima ulice. Italijani so jih tam poimenovali po drugih osebah, Slovenec, veliki državnik Ehrlich je nima, čeprav so bile pobude že dane.

Nalaganje
Nazaj na vrh