Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več članic svari pred nepremišljenostjo sprememb pogodb EU

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 05. 2022 / 16:26
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2022 / 16:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Več članic svari pred nepremišljenostjo sprememb pogodb EU
Sklepni dogodek konference o prihodnosti Evrope je potekal v Strasbourgu. FOTO: Twitter MZZ

Več članic svari pred nepremišljenostjo sprememb pogodb EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron sta na današnjem sklepnem dogodku konference o prihodnosti Evrope v Strasbourgu podprla spremembe pogodb Evropske unije. Več članic medtem svari pred preuranjenimi in nepremišljenimi potezami.

Von der Leynova in francoski predsednik Macron, katerega država ta čas predseduje Svetu EU, sta podprla sklic konvencije za revizijo pogodb, za katero se je zavzel Evropski parlament.

»Ukrepajmo tu in zdaj«

Predsednica Evropske komisije je med drugim povedala, da so državljani sporočili, kam želijo, da gre Evropa. »Zdaj moramo uporabiti najkrajšo pot do tja. Z uporabo vsega, kar lahko storimo v okviru pogodb. In da, tudi s spremembami pogodb, kjer je treba,« je poudarila von der Leynova in, kot je poročala STA, dodala: »Delajmo na tem vsi skupaj. Brez tabujev. Brez ideoloških skrajnih meja. Ukrepajmo za tu in zdaj.«

Spremembe pogodb EU podpira tudi francoski predsednik Macron: »Spremeniti je treba tudi naše pogodbe, to je očitno.«

Metsola: »Nekatera področja ne morejo čakati«

Na sklepnem dogodku konference je potrebo po sklicu konvencije izpostavila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola: »Konferenca je pokazala, da obstaja vrzel med tistim, kar ljudje pričakujejo, in tistim, kar lahko Evropa trenutno izpolni. Zato mora biti naslednji korak konvencija. Zato bo Evropski parlament vztrajal pri tem. So nekatera področja, ki preprosto ne morejo čakati.« Pri tem je naštela obrambo, energijo, podnebne spremembe in migracije.

Brez hitrih in nepremišljenih potez

13 članic Evropske unije, med njimi tudi Slovenija, pa je pripravilo dokument, v katerem poudarjajo, da namen konference ni bil sprememba pogodb EU. »Čeprav ničesar ne izključujemo, ne podpiramo nepremišljenih in preuranjenih poskusov za sprožitev postopka za spremembe pogodb,« so v objavi na Twitterju poudarili na danskem stalnem predstavništvu pri EU.

»Imamo Evropo, ki deluje«

Po njihovi oceni je odziv na krize v zadnjih letih, vključno s pandemijo covida-19 in rusko agresijo na Ukrajino, pokazal, da EU lahko deluje v okviru trenutnih pogodb. »Že imamo Evropo, ki deluje. Ni nam treba hiteti v institucionalne reforme, da bi dosegli rezultate,« so poudarile članice v dokumentu. Med podpisnicami dokumenta so poleg Slovenije še Bolgarija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Hrvaška, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Romunija in Švedska.

Nalaganje
Nazaj na vrh