Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesnost ob 30. obletnici Zveze slovenskih društev na Hrvaškem

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 11. 05. 2022 / 12:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2022 / 12:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesnost ob 30. obletnici Zveze slovenskih društev na Hrvaškem
Ministrica dr. Jaklitsch in predsednik Pahor s Slovenci na Hrvaškem. FOTO: Urad Vlade Republike Slovenija za Slovence v zamejstvu in po svetu

Slovesnost ob 30. obletnici Zveze slovenskih društev na Hrvaškem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je včeraj udeležila slovesnosti ob 30. obletnici Zveze slovenskih društev na Hrvaškem. Predsednici in ostalim predstavnikom zveze je čestitala za ta pomembnem jubilej, to priložnost pa je izkoristila tudi za pogovor s številnimi predsedniki društev, ki združujejo Slovence na Hrvaškem.

Zveza slovenskih društev na Hrvaškem je krovna organizacija vseh tamkajšnjih društev, ki združujejo Slovence. Njena osnovna naloga je organizacija, združevanje in povezovanje društev na Hrvaškem ter oblikovanje skupnih stališč do Slovenije in Hrvaške.

Zveza danes združuje šestnajst slovenskih društev

Zvezo so leta 1992 zastavila tri društva: Slovenski dom iz Zagreba, Slovenski dom - Kulturno prosvetno društvo Bazovica z Reke in Kulturno društvo Slovenski dom iz Karlovca. Skozi leta so se ji pridružila še ostala, tako danes združuje šestnajst slovenskih društev v tej sosednji državi.

Zahvala predsednika Boruta Pahorja

Slovesnosti se je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je Zvezi ob tej priložnosti vročil zahvalo za njihovo delo in požrtvovalnost ter skrb za ohranjanje slovenskega jezika in kulture.

Razstava »Sosedje Slovenci – Slovenci na Hrvaškem«

Po zaključku dogodka si je ministrica v atriju muzeja skupaj z gosti ogledala razstavo »Sosedje Slovenci – Slovenci na Hrvaškem«. Razstava, ki je nastala v sodelovanju Narodne in univerzitetne knjižnice ter Inštituta za narodnostna vprašanja, prikazuje, kje Slovenci na Hrvaškem živijo, kakšna je njihova povezanost in aktivnost v društvih ter izpostavlja nekaj vidnih pripadnikov slovenskega naroda, ki so živeli in delovali na Hrvaškem.

Praznovanja se je udeležil tudi ravnatelj NUK-a Viljem Leban. Ministrica je izkoristila priložnost tudi za pogovor s številnimi predstavniki slovenskih društev na Hrvaškem in slovenskih zamejskih organizacij iz drugih sosednjih držav, ki so se udeležili dogodka.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh