Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

70 letnica Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 10. 05. 2022 / 08:51
Oznake: Dogodek
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 09:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
70 letnica Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch. FOTO: Novi glas

70 letnica Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je udeležila slavnostne akademije s koncertom ob 70-letnici Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž pod naslovom »Kot vrabček ljubim jaz prostost, med grede grem cvetoče«.

Ministrica je v svojem nagovoru izrazila hvaležnost za večer, napolnjen z občutenim petjem in poudarila, da je srce polno ponosa na Mešani pevski zbor Lojze Bratuž, na njegove pevke in pevce, pa tudi zborovodje, ki že sedemdeset let zvesto in srčno, pa tudi v zavezanosti h kakovosti negujejo slovensko pesem in jo približujejo vsakomur, ki ima odprto srce za lepoto.

»Prepričana sem, da bi bil Lojze Bratuž, ki je v temni dobi italijanske zgodovine svojo ljubezen do slovenske pesmi plačal z življenjem, počaščen, da nosite njegovo ime. Naj vam zato danes, v tem večeru, ki je prežet z ganjenostjo in iskreno hvaležnostjo, iz vsega srca čestitam za vse vaše dosedanje delo, obenem pa vam želim, da bi tudi v prihodnjih letih in desetletjih razveseljevali premnoge poslušalce; da bi tudi prek slovenske pesmi med vami in prihajajočimi rodovi krepili zavest pripadnosti slovenskemu narodu,« je povedala ministrica.

Evropska prestolnica kulture 2025

Ministrica je izpostavila tudi, da bo velika priložnost gotovo tudi Evropska prestolnica kulture 2025 – projekt, v katerem mora dobiti in imeti slovenska skupnost v Italiji pomembno mesto, tudi pevski zbor Lojze Bratuž, ki se je s svojo odličnostjo že zdavnaj dokazal in uveljavil tudi med večinskim prebivalstvom. Nemški Chemnitz si namreč naziv EPK 2025 deli z Novo Gorico.

Koncert z naslovom »Kot vrabček ljubim jaz prostost, med grede grem cvetoče«. FOTO: Novi glas

6O let kulturnega centra

To priložnost je ministrica izkoristila tudi za iskrene čestitke in dobre želje Kulturnemu centru Lojze Bratuž. Pred mesecem je namreč praznoval šestdeset let neutrudnega dela za ideale, h katerim je še danes z vso odgovornostjo in predanostjo zavezan – zvestoba slovenskemu narodu, slovenski kulturi in krščanskim vrednotam; vrednotam, ki jim sledi tudi pevski zbor Lojze Bratuž. »Res iz vsega srca vam izrekam zahvalo za vse dosedanje delo z željo, da bi ostajali tudi v prihodnje središče in stičišče vseh, ki v srcu dobro mislijo.«

Bogat program

Zbrane so pod vodstvom dirigentke Mire Fabjan popeljali skozi skrbno izbran repertoar, za režijo je poskrbela Patrizia Jurinčič Finžgar, pridružili pa so se jim tudi instrumentalisti. V drugem delu je sledil pozdrav predsednika zbora Marka Terčiča, čestitke zboru so poleg ministrice izrekli predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednica Kulturnega centra Lojze Bratuž Franka Žgavec in predsednica Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Franka Padovan. Direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Damjan Damjanovič je zaslužnim pevcem podelil tudi Gallusove značke.

FOTO: Novi glas

FOTO: Novi glas

Razstava o nastanku kulturnega centra

Po zaključku dogodka si je ministrica dr. Jaklitsch v prostorih KC Lojze Bratuž ogledala tudi razstavo o nastanku in delovanju kulturnega centra, ki jo je kulturni center pripravil ob 60. obletnici njihovega delovanja.

 


Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh