Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malečnik: O osamosvojitvi Slovenije z Dimitrijem Ruplom

Za vas piše:
Valerija Bračko
Objava: 27. 03. 2023 / 07:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2023 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Malečnik: O osamosvojitvi Slovenije z Dimitrijem Ruplom
Dr. Rupel je predstavil svojo novo knjigo Podobe iz resničnosti. FOTO: Žan Kelbič

Malečnik: O osamosvojitvi Slovenije z Dimitrijem Ruplom

V četrtek, 23. marca. 2023, je v lepo obiskanem Glaserjevem salonu v Malečniku potekal prvi letošnji pogovorni večer, ki smo ga tokrat pripravili v sodelovanju s Slovensko matico.

Gost tega večera je bil slovenski sociolog, politik in pisatelj dr. Dimitrij Rupel, ki je pri Slovenski matici izdal svojo tretjo knjigo Podobe iz resničnosti in jo tudi predstavil. Pred tem sta izšli Slovenija na svetovnem prizorišču (2011) in Železo in žamet ali od kulture do države (2017). Podobe iz resničnosti, ki v naslovu asociirajo na Cankarjeve Podobe iz sanj, a se obenem tematsko in razpoloženjsko tudi že odmikajo od njih, osvetljujejo čas slovenskega osamosvajanja in dogajanje po osamosvojitvi. 

Dr. Dimitrij Rupel je v pogovoru na iskriv način predstavil dogajanja in zakulisja, povezana s slovensko osamosvojitvijo.

Členjene so v dva dela, prvi je faktografsko izredno bogat in dragocen, ker vsebuje dokumente, ki so postali javno dostopni šele v zadnjem času. Drugi del pa je tudi žanrsko bolj esejistično naravnan, saj je v njem objavljena korespondenca med Dimitrijem Ruplom in Borutom Trekmanom, ki sta politično sooblikovala poosamosvojitveno obdobje. Podobe iz resničnosti so dragocen dokument, ki bi moral najti pot tudi v slovenski izobraževalni sistem in bi ga morala poznati širša javnost, saj pomembno pripomore k razumevanju položaja, v katerem je država Slovenija danes.

Dr. Dimitrij Rupel. FOTO: Žan Kelbič

Dr. Dimitrij Rupel je v pogovoru, ki ga je vodila dr. Ignacija Fridl Jarc, na iskriv način predstavil dogajanja in zakulisja, povezana s slovensko osamosvojitvijo, ter izpostavil, da je bil v času osamosvajanja Slovenije naš zaveznik tudi papež Janez Pavel II.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh