Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kosovo: zaradi napetosti preložena uvedba novih pravil na meji s Srbijo

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 01. 08. 2022 / 08:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2022 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kosovo: zaradi napetosti preložena uvedba novih pravil na meji s Srbijo
Uvedba novih pravil je zaenkrat prestavljena za mesec dni. FOTO: Pixabay

Kosovo: zaradi napetosti preložena uvedba novih pravil na meji s Srbijo

Kosovska vlada je zaradi napetosti preložila za danes predvideno uveljavitev novih pravil na meji, v skladu s katerimi posamezniki na kosovsko ozemlje ne bi več mogli vstopati s srbsko osebno izkaznico, kosovski Srbi s srbskimi registrskimi tablicami pa bi te morali zamenjati.

Kosovski politiki so po navedbah predsednika tamkajšnje vlade Albina Kurtija odločitev sprejeli po posvetovanjih s svojimi mednarodnimi partnerji, Združenimi državami Amerike in Evropsko unijo, uvedba novih pravil pa je zaenkrat prestavljena za mesec dni, poroča STA.

Uveljavitev ukrepov bo odložena pod pogojem, da uporniki umaknejo vse barikade in znova zagotovijo svobodo gibanja vsem državljanom.

Zaradi napovedanih sprememb so se namreč na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi, okrepile napetosti: tamkajšnji prebivalci so na cestah postavili barikade, med drugim naj bi bil blokiran dostop do dveh mejnih prehodov s Srbijo, slišati je bilo tudi strele. Po besedah premierja Kurtija bo uveljavitev ukrepov odložena pod pogojem, da uporniki umaknejo vse barikade in znova zagotovijo svobodo gibanja vsem državljanom.

Odločitev kosovskih oblasti je med prvimi pozdravil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je ob tem izrazil pričakovanje, da bodo ovire na cestah nemudoma umaknjene. Srbski predsednik Aleksandar Vučić prav tako pričakuje, da se bodo napetosti po odločitvi kosovske vlade umirile. Dogajanje na Kosovu ves čas budno spremlja misija zveze Nato na Kosovu, predstavniki Kforja pa so pred tem sporočili, da so pripravljeni posredovati, če bi bilo to potrebno.

Srbija državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti vstopa v državo ne dovoljuje že 11 let, temveč jim izdaja posebna dovoljenja.

Po prvotnih načrtih naj bi Kosovo z današnjim dnem prepovedalo vstop na svoje ozemlje osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami, namesto tega pa bi v državi začeli izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bi veljali tri mesece. Gre za povratne ukrepe Prištine, saj Srbija državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti vstopa v državo ne dovoljuje že 11 let, temveč jim izdaja posebna dovoljenja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh