Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kosovo: srbski patriarh pozval k zaščiti cerkvene dediščine

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 05. 2022 / 12:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2022 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kosovo: srbski patriarh pozval k zaščiti cerkvene dediščine
Samostan Gračanica. FOTO: Wikipedia

Kosovo: srbski patriarh pozval k zaščiti cerkvene dediščine

Srbski pravoslavni patriarh Porfirije je pozval k zaščiti duhovne in kulturne dediščine Srbske pravoslavne cerkve na Kosovu.

Voditelj srbske Cerkve je minuli teden obiskal sedež patriarhata v Peči in samostan Dečani na Kosovu, poroča avstrijski Kathpress. Kosovo in Metohija veljata za duhovno središče srbskega pravoslavja. Metohija označuje »deželo samostanov« na zahodu Kosova in po besedah patriarha Porfirija Kosovo in Metohija nista zgolj zemljepisni, temveč predvsem duhovni imeni.

Cerkve in samostani kot duhovna središča nikoli niso omejeni na osebe ali narode, je pojasnil srbski patriarh, pač pa pa imajo pomen za celotno človeštvo. Porfirije je v zvezi s tem pozdravil tudi dejstvo, da so cerkve in samostani na Kosovu pod zaščito Unesca.

Samostanska cerkev v Dečanih. FOTO: Wikipedia

V zadnjem letu je prišlo do množičnih nasprotovanj zaradi samostanov in cerkva, ki so kljub protestom kosovskih oblasti ostali na Unescovem seznamu ogrožene svetovne dediščine: samostani Visoki Dečani, Gračanica in Pečki patriarhat ter stolnica Matere Božje Ljeviške. Unesco do nadaljnjega priznava odgovornost Srbije za omenjene objekte. Kosovo je po drugi strani pozvalo svetovno kulturno organizacijo, naj te štiri kraje odstrani s seznama ogroženih in jih ne označuje več kot »srbske«, temveč »kosovske«. Samostani in stolnica Matere Božje Ljeviške v Prizrenu so od leta 2004 na Unescovem seznamu svetovne dediščine, od leta 2006 pa na seznamu ogrožene dediščine.

Tradicionalno vsak srbski patriarh ni ustoličen le v Beogradu, ampak pozneje še v peškem samostanu.

Minuli teden je patriarh Porfirije obhajal slovesno bogoslužje v peški patriarhalni cerkvi. Na sedežu patriarhata je nato zasedal stalni sinod Srbske pravoslavne cerkve. Tradicionalno vsak srbski patriarh ni ustoličen le v Beogradu, ampak pozneje še v peškem samostanu. Kdaj bo ta slovesnost izpeljana za patriarha Porfirija, zaenkrat še ni jasno.

Stolnica v Prizrenu leta 1980. FOTO: Wikipedia

Iz Peči je patriarh odpotoval v samostan Visoki Dečani, kjer se je srečal z opatom Savo in tamkajšnjo samostansko skupnostjo. Samostan od leta 1999 varujejo enote KFOR. Samostanska skupnost se pogosto znajde v pravnih sporih z oblastmi.

Pred kratkim je patriarh v pogovoru za avstrijski Kathpress poudaril, da je Kosovo »boleče vprašanje« za Srbsko pravoslavno cerkev. Istovetnost srbskega naroda je tesno povezana s Kosovom. Obenem je Porfirije dejal, da ga skrbi za vse ljudi, ki živijo na Kosovu, »ne glede na to, kateri Cerkvi ali veroizpovedi pripadajo«. Porfirije je od izvolitve za srbskega patriarha kosovske Albance že večkrat nagovarjal s sporočili o spravi.

Nalaganje
Nazaj na vrh