Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beograjski patriarh obsoja sovražnost do bosanskih muslimanov v Srbiji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 01. 2022 / 17:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2022 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beograjski patriarh obsoja sovražnost do bosanskih muslimanov v Srbiji
Beograjski patriarh Porfirije. FOTO: Reuters/arhiv Družine

Beograjski patriarh obsoja sovražnost do bosanskih muslimanov v Srbiji

Beograjski patriarh Porfirije je ostro in odločno obsodil več sovražnih dejanj do muslimanov v mestu Priboj na jugozahodu Srbije.

Z »žalostjo, nejevero in ogorčenjem« je spremljal poročanje o dogajanju, so po navedbah avstrijskega Kathpressa v izjavi srbskega pravoslavnega patriarha zapisali na uradni spletni strani beograjskega patriarhata. »Našim muslimanskim bratom zagotavljam, da tovrstna dejanja odločno obsojamo,« je poudaril Porfirije.

Našim muslimanskim bratom zagotavljam, da tovrstna dejanja odločno obsojamo. (patriarh Porfirije)

Pravoslavni kristjani bi morali s svojim življenjem pričevati, da je vsak človek, ne glede na versko ali narodnostno pripadnost, njihov brat ali sestra, je opozoril cerkveni voditelj. Da so mladi ravno okoli božičnih praznikov ogrožali svojega bližnjega, je patriarh označil kot izjemno zaskrbljujoče. Porfirije je izrazil tudi globoko razočaranje nad dejstvom, da so celo policisti, torej osebe, ki bi morale tovrstno dogajanje preprečiti, sodelovale pri omenjenih sovražnostih.

Prepevanje pesmi, ki poveličujejo nasilje

Po navedbah medijev naj bi skupina mladeničev v božični noči (po pravoslavnem koledarju, s 6. na 7. januar) s krilaticami, kot so »božič je, streljajmo na mošeje« pojoč pohajkovala po Priboju. V komentarjih na družbenem omrežju Facebook so celo grozili tamkajšnjemu imamu. V dneh pred prazniki je po spletu zaokrožil video posnetek z zasebne zabave srbskih carinikov, ki je poskrbel za medijske naslovnice po vsem svetu. Možje na posnetku so namreč prepevali pesem, katere besedilo poveličuje genocid v Srebrenici in vojne zločine na Hrvaškem.

Muslimane moramo spoštovati, spoštovati moramo mošeje, prav tako, kot spoštujemo svoje samostane in cerkve. (predsednik Vučić)

Državno tožilstvo je po lastnih navedbah uvedlo preiskavo glede obeh primerov. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je minulo sredo obiskal Priboj ter se tam srečal z občinskimi predstavniki in predstavniki krajevnih verskih skupnosti. »Muslimane moramo spoštovati, spoštovati moramo mošeje, prav tako, kot spoštujemo svoje samostane in cerkve. To je tako njihova kot naša domovina,« je po navedbah Tanjuga izjavil predsednik Vučić.

Predsednik Bosne in Hercegovine v ponedeljek v Vatikanu

Željko Komšić, predsednik Predsedstva Bosne in Hercegovine, pa naj bi v ponedeljek obiskal Vatikan, kjer naj bi ga po navedbah vatikanskega tiskovnega urada v avdienco sprejel tudi papež Frančišek.

57-letni Komšić je hrvaški predstavnik v tričlanskem predsedstvu, vodi pa ga od lanskega julija. Nalogo je v redni izmenjavi prevzel od Milorada Dodika, srbskega člana delovnega telesa. Vse tri narodnostne skupine se na čelu predsedstva zamenjajo vsakih osem mesecev.

Nalaganje
Nazaj na vrh