Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razmere na Kosovu se znova zaostrujejo

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 13. 10. 2021 / 17:47
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 17:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razmere na Kosovu se znova zaostrujejo
Kosovska Mitrovica FOTO: Wikipedia

Razmere na Kosovu se znova zaostrujejo

Na Kosovu so se danes razmere znova zaostrile.

Kot poroča STA, je kosovska policija na več krajih izvedla preiskave, med drugim v eni od lekarn v Mitrovici. Srbski prebivalci Mitrovice so se podali na ulice, policija pa jih je skušala razgnati. Poškodovanih je bilo več ljudi in policistov. Beograd je mednarodno skupnost pozval k ukrepanju.

Kosovska policija je vstopila v eno do lekarn v Mitrovici, v kateri preverja carinsko dokumentacijo o nabavi zdravil. Po navedbah prič so preiskave opravili tudi v več trgovinah.

Kosovska policija s posebno operacijo želi preprečiti tihotapljenje blaga. 

Kosovska policija je sporočila, da je v zgodnjih jutranjih urah začela operacijo, katere cilj je preprečevanje kaznivih dejanj, predvsem v okviru boja proti tihotapljenju blaga. Operacija je potekala na območju Prištine, Peći ter v severnem in južnem delu Mitrovice. Dodali so, da so zasegli več kosov blaga, ki služi kot dokazni material.

Popoldne so sporočili, da je operacija končana. Pri tem je bilo poškodovanih šest policistov. Po navedbah policije je operacija na drugih območjih potekala brez težav, v severnem delu Mitrovice pa so se organizirano zbrale kriminalne skupine, postavile blokade z vozili, uporabljale plinske jeklenke, šok granate in orožja, da bi ovirale in napadle carinike in policiste, ki so opravljali dolžnost.

Na ulicah Mitrovice so se zbrali krajevni prebivalci srbske narodnosti, ki so med drugim poškodovali več avtomobilov. Policija je uporabila solzivec, da bi jih razgnala. Razmere so se pozneje umirile, ljudje pa so začeli zapuščati ulice.

V nemirih je bilo poškodovanih deset oseb.

Razmere so bile zaostrene tudi v kraju Zvečan, ki leži severno od Mitrovice. Tam je bil ustreljen Srb, ki so ga prepeljali v bolnišnico v Mitrovici. V bolnišnici so pojasnili, da so ga operirali in da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Poleg njega so v bolnišnico prepeljali še enega poškodovanega. Po besedah direktorja bolnišnice Zlatana Eleka je bilo skupno poškodovanih deset oseb.

Srbska premierka Ana Brnabić je mednarodno skupnost, zvezo Nato in Kfor pozvala k ukrepanju. Kot je dejala, so razmere več kot dramatične »in to je zadnji trenutek, v katerem je jasen odziv za zaustavitev nore politike Prištine neizogiben«.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in več srbskih ministrov se je medtem v srbskem kraju Raška, ki leži v bližini meje s Kosovom, sestalo s predstavniki Srbov na Kosovu.  Srbski politiki so kosovskim Srbom zagotovili podporo. 

Iz zveze Nato so sporočili, da so v stiku z vsemi pristojnimi ustanovami na Kosovu in predstavniki mednarodne skupnosti.

Iz zveze Nato so sporočili, da so v stiku z vsemi pristojnimi ustanovami na Kosovu in predstavniki mednarodne skupnosti. S sedeža Nata v Bruslju so sporočili, da misija Kfor, ki jo vodi Nato, »ostaja povsem osredinjena na vsakdanje izvajanje svojega mandata, da zagotovi varno okolje in svobodo gibanja za vse skupnosti, ki živijo na Kosovu.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je pozval k umiritvi napetosti in v objavi na družbenem omrežju Twitter opozoril, da so »enostranska in neusklajena dejanja, ki ogrožajo stabilnost, nesprejemljiva«. Poudaril je, da je treba vsa odprta vprašanja nasloviti v okviru dialoga med Prištino in Beogradom pod okriljem Evropske unije, in dodal, da so v stiku z obema stranema.

Do novih napetosti prihaja približno dva tedna po zadnji zaostritvi razmer, do katerih je prišlo, potem ko je Priština uvedla nova pravila glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami. Kosovo je na mejo s Srbijo poslalo specialne enote policije, Srbija pa je dvignila pripravljenost vojske na območju ob meji. Konec septembra sta strani v pogovorih pod pokroviteljstvom Bruslja dosegli dogovor o umiritvi napetosti.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh