Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reflektor: K vojakom [VIDEO]

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 07. 10. 2021 / 06:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2021 / 07:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reflektor: K vojakom [VIDEO]
Danes je vojska veliko bolj privlačna kot nekoč, saj ponuja posebne izkušnje, ki jih drugje ni. FOTO: Tomaž Rihtar

Reflektor: K vojakom [VIDEO]

Zakaj k vojakom? Kaj danes mladega človeka prepriča, da bi opravil prostovoljno služenje ali se zaposlil v Slovenski vojski?

Če vas zanima odgovor na to vprašanje, si oglejte novo epizodo Reflektorja, v kateri smo gostili mladega vojaka Blaža Režka. Najprej je poskusil drugo pot, študij, zaposlitev, a se v tem ni čutil izpolnjeno. Potem pa je padla odločitev: “Vendarle sem enkrat zbral pogum in začel delati tisto, kar sem si od malih nog želel.” Očitno prava odločitev, saj je v svoji karieri zbral že več nagrad, med drugim tudi za najboljšega vojaka Slovenske vojske.


Edini vojak brez orožja

Služenje v vojski med mladimi ni preveč priljubljeno, prevladuje pa podoba, da je za to potrebna samo fizična moč. Matic Vidic, pastoralni asistent znotraj Vojaškega vikariata, razbija to podobo. “Poglejte mene, sem edini vojak brez orožja.” Vojska je kot država v malem in ima celo vrsto možnih delovnih področjih.

Oddaja Reflektor na facebooku TUKAJ, YouTube Kanal Družina media pa TUKAJ.

Ko se bodo ljudje naveličali ogrožati druge

Toda veliko ljudi se sprašuje, zakaj vojsko sploh potrebujemo. Matic Vidic je prepričan, da je to zato, ker hvala Bogu nimamo izkušnje, da bi jo zares potrebovali. Ker ima človek svobodno voljo, se lahko odloči za sovraštvo: “Ko se bodo ljudje naveličali ogrožati druge, dajati svoje interese na prvo mesto in biti narcisoidni, takrat tudi vojska ne bo potrebna.”


Danes vojska bolj privlačna

Vidic meni, da obvezni vojaški rok ni pravi odgovor, ampak bi morali bolj spodbujati prostovoljno služenje. Negativna podoba vojske je po mnenju obeh gostov povezana z izkušnjo, ki so jo naši očetje imeli v JLA, z dolgimi vojaškimi roki daleč od doma. Danes je vojska veliko bolj privlačna, saj ponuja posebne izkušnje, ki jih drugje ni.

Gosta sta bila mlad vojak Blaž Režek in pastoralni asistent znotraj Vojaškega vikariata Matic Vidic. FOTO: Tomaž Rihtar

Služba, kjer ni stresa

Kaj pa avtoriteta in disciplina? Režek je prepričan: “Sčasoma ti dejansko postane všeč in vidiš, da ti prav pride tudi v zasebnem življenju.” Vidic pa presenetljivo dodaja: “To je služba, kjer ni stresa.” Zakaj se torej mladi fantje danes ne odločajo za izkušnjo v vojski? “Nihče se noče 'matrati’ ... vsi hočejo biti v neki mehkobi. Ampak to ni realen svet!” pravi Vidic. Spomni tudi na številne ženske, ki služijo v vojski in so danes povsem enakovredne moškim.

Dati življenje za druge

Vidic je spregovoril tudi o svoji službi pastoralnega asistenta, ki v Slovenski vojski obstaja že dvajset let: “Moja naloga je, da sem vojakov najboljši prijatelj.” Med vojaki vidi izkušnjo, ki je blizu krščanstvu: njihovo poslanstvo je dati življenje za druge. Pastoralni asistent je tudi del poveljnikove ekipe in mu svetuje glede etičnih vprašanj.

Nalaganje
Nazaj na vrh