Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina obhajala dan državnosti in obletnico pokristjanjenja [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 07. 2022 / 10:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2022 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina obhajala dan državnosti in obletnico pokristjanjenja [VIDEO]
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obletnico krsta velikega kneza Vladimirja Kijevskega avgusta lani razglasil za državni praznik. FOTO: Vatican Media

Ukrajina obhajala dan državnosti in obletnico pokristjanjenja [VIDEO]

V Ukrajini so včeraj prvič obhajali dela prost »dan ukrajinske državnosti«: avgusta lani je namreč ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obletnico krsta velikega kneza Vladimirja (Volodimirja) iz Kijeva, ki je zakrament prejel 28. julija 988, razglasil za državni praznik.

V včerajšnjem video nagovoru ob dnevu ukrajinske državnosti se je Zelenski le na kratko dotaknil pokristjanjevanja države v 10. stoletju. Ukrajino je označil kot državo, »kjer se je začela zgodovina krščanstva v Vzhodni Evropi, ko jo je pred 1034 leti krstil veliki knez Vladimir Kijevski«, poroča avstrijski Kathpress.

Ko je napadena naša domovina, se borimo do konca.

Nagovor Zelenskega se je namesto tega osredinil na pomen ukrajinske države in obrambo države pred napadalno rusko vojsko. Ukrajinski vojaki in »naši predniki«, ki so varovali Ukrajino iz nebes, so »naši angeli«, je dejal ukrajinski predsednik. »Naši angeli imajo krila. Med njimi pa se najde tudi orožje. Nikoli ne vzamemo prvi orožja v roke. Toda ko je napadena naša domovina, se borimo do konca,« je poudaril državni voditelj. Kajti če narod izgubi svojo državo, ne izgubi zgolj svojega ozemlja, temveč svojo istovetnost in spomin, s tem pa tudi svojo dušo in srce.

Ukrajina: močni temelji, slavna zgodovina, močna volja, nepremagljiv duh

Tudi Cerkve so Ukrajincem in Ukrajinkam čestitale za praznik. Voditelj neodvisne Pravoslavne cerkve v državi, metropolit Epifanij, je kljub ruski agresorski vojni izrazil svoje zaupanje. »Trdno verjamemo: ne glede na to, kateri severni vetrovi nas trenutno zasipavajo s streli, sovraštvom ali lažmi, bomo kljub temu vstali in se uprli,« je dejal v video sporočilu. Kajti, je zatrdil, Ukrajina ima »močne temelje, slavno zgodovino, močno voljo in nepremagljivega duha«.

Naša država je za nas vprašanje življenja in smrti.

Kijevski grško-katoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk je v video sporočilu ob prazniku pozval k vnovičnemu odkritju pomena ukrajinske državnosti za nacionalni obstoj: »Naša država je za nas vprašanje življenja in smrti.« Rusija namreč želi ukrajinsko državo uničiti.


Veliki knez Vladimir krščanstvo razglasil za državno vero

Praznik ruskega krsta je povezan s kijevskim velikim knezom Vladimirjem, ki je bil 28. julija 988 krščen po bizantinskem obredu in je krščanstvo razglasil za državno vero. Nekdanjega vladarja tako v Ukrajini kot v Rusiji častijo kot svetnika in ustanovitelja lastne države. Zgodovinske korenine obeh držav segajo v Kijevsko Rusijo, srednjeveško cesarstvo, ki je pridobilo pomen po Vladimirjevem krstu in njegovi poroki s sestro vzhodnorimskega cesarja.

V Ukrajini je obletnica pokristjanjenja od leta 2008 z zakonom določen praznik.

V Ukrajini je obletnica pokristjanjenja od leta 2008 z zakonom določen praznik, vendar doslej ni bila dela prost dan. Ruski parlament je leta 2010 28. julij prav tako razglasil za državni praznik. Ruski pravoslavni patriarh Kiril I. je ob tej priložnosti včeraj v stolnici Marijinega vnebovzetja v moskovskem Kremlju daroval sveto mašo in vodil procesijo do moskovskega spomenika velikega kneza Vladimirja. Po navedbah moskovskega patriarhata so se praznovanja udeležili tudi otroci iz samooklicanih in mednarodno nepriznanih ljudskih republik Doneck in Luhansk.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh