Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gallagher o vojni v Ukrajini: »Ohraniti moramo upanje na dialog«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 07. 2022 / 11:08
Oznake: Papež, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2022 / 11:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gallagher o vojni v Ukrajini: »Ohraniti moramo upanje na dialog«
Nadškof Paul Richard Gallagher. FOTO: Vatican Media

Nadškof Gallagher o vojni v Ukrajini: »Ohraniti moramo upanje na dialog«

Vatikanski tajnik za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher je v intervjuju za America magazine, jezuitsko mesečno revijo, glede vojne v Ukrajini pozval mednarodno skupnost k dialogu za ponovno vzpostavitev miru in poudaril, da je »papeževa prednostna naloga v tem trenutku obisk Ukrajine«.

Gallagher je dogajanje v Ukrajini označil za »vojno izčrpavanja«, v kateri »je mednarodna skupnost dolžna ohraniti upanje na dialog, upanje na pogajanja«.

Skrb, da se bo vojna nadaljevala

Vatikanski prelat se je v pogovoru spomnil svojega majskega obiska v Ukrajini maja, ko je dejal: »Navdušuje me, ko sem videl, kako močno voljo imajo tamkajšnji ljudje, kako velika sta njihova odločnost in pogum.« Toda tam je zaznal tudi njihovo trpljenje, ki je posledica izgube številnih življenj. Skrbi ga tudi, da se bo vojna nadaljevala.

Poziv k pogajanjem in ponovnemu miru

Nadškof Gallagher je podčrtal vlogo Svetega sedeža pri pozivanju k pogajanjem in ponovni vzpostavitvi miru, »ne da bi ignorirali nasilja in konflikta«, navaja Vatican News. Dodal je, da Rusija ni »izrecno povabila« Svetega sedeža k posredovanju, čeprav sta državi vzdrževali stike prek apostolskega nuncija v Moskvi.

Rusija po njegovih besedah »ceni« stališče Svetega sedeža, a ni naredila »koraka dlje« pri prošnji za morebitno mediacijo, saj papeža niso neposredno povabili v Moskvo.

O papeževem obisku Ukrajine naj bi resno razmislili po njegovem potovanju v Kanado, kamor se odpravlja to nedeljo.

Sveti sedež za ozemeljsko celovitost Ukrajine

V pogovoru je spomnil, da Sveti sedež podpira »suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine« ter ponavlja, da: »Na Ukrajincih je, da se pogajajo z drugimi, očitno še posebej z Rusi«. Brez pogajanja Sveti sedež »ne bi priznal enostranske razglasitve neodvisnosti regij Doneck in Lugansk«.

Papeževa težava s kolenom se izboljšuje

Glede papeževega obiska v Kijevu v avgustu je nadškof Gallagher dejal, da je sveti oče »močno napredoval v svoji mobilnosti«. Znano je, da je imel zaradi težav s kolenom velike težave pri hoji. Možnosti obiska bodo začeli resno razmišljati po njegovem potovanju v Kanado, kamor se odpravlja to nedeljo.

Izpostavil je, da je papeževa prednostna naloga v tem trenutku obisk Ukrajine in srečanje z ukrajinskimi oblastmi, ukrajinskim ljudstvom in ukrajinsko katoliško cerkvijo.



Nalaganje
Nazaj na vrh