Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski »zunanji minister«: Ukrajina potrebuje tudi vojaško pomoč

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 05. 2022 / 18:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2022 / 18:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski »zunanji minister«: Ukrajina potrebuje tudi vojaško pomoč
Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in nadškof Paul Richard Gallagher. FOTO: Vatican Media

Vatikanski »zunanji minister«: Ukrajina potrebuje tudi vojaško pomoč

Po mnenju vatikanskega »zunanjega ministra« nadškofa Paula Richarda Gallagherja je samoobramba še vedno osrednja in prednostna naloga Ukrajine.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

»Ukrajina se mora braniti in za to potrebuje pomoč, tudi vojaško,« je 68-letni vatikanski diplomat ob koncu svojega obiska v Ukrajini povedal v pogovoru za spletni portal Vatican News. Po njegovih besedah pa Vatikan vedno vztraja pri tem, da mora obstajati določena sorazmernost. »Nova oboroževalna tekma v Evropi in v svetu ni primerna,« je opozoril cerkveni dostojanstvenik.

Mir ali celo sprava pa se žal zdita še zelo daleč. Na koncu lahko vojno končajo le pogajanja med sprtimi stranmi. »Poskusili so že - in to si zasluži priznanje. Vendar si je treba znova prizadevati za rešitev spora s pomočjo diplomatskega in političnega dialoga,« je dejal Gallagher. Med obiskom v Ukrajini je diplomat znova izrazil ponudbo Vatikana, da podpre »pristen pogajalski proces« med Rusijo in Ukrajino.

To je resnično ranjen narod, ki pa je hkrati zelo pogumen in odločen.

»To je resnično ranjen narod, ki pa je hkrati zelo pogumen in odločen: v tem času ne smemo spregledati nepredstavljivega trpljenja tega velikega ukrajinskega naroda,« je o svojem potovanju poročal nadškof Gallagher. Po njegovem mnenju je pomembno, da narod v vojni ostane enoten. Vsi si morajo nujno še naprej odločno prizadevati za enotnost države, političnih organov, za enotnost kristjanov, Katoliške cerkve in za enotnost z drugimi verstvi.

Gallagher je v Ukrajino odpotoval minulo sredo. Srečal se je s številnimi politiki in cerkvenimi predstavniki, obiskal pa je tudi Bučo, kjer je molil na kraju množičnega grobišča in obiskal tamkajšnjo pravoslavno cerkev. Uradna priložnost njegovega potovanja je bila 30. obletnica diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Ukrajino. Nadškof Gallagher je obisk načrtoval že prej, vendar ga je moral preložiti zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Nalaganje
Nazaj na vrh