Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gallagher v Ukrajini: vztrajajmo na poti miru

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 21. 05. 2022 / 16:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2022 / 18:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gallagher v Ukrajini: vztrajajmo na poti miru
Nadškof Gallagher in ukrajinski zunanji minister Kuleba. FOTO: Vatican Media

Nadškof Gallagher v Ukrajini: vztrajajmo na poti miru

Vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher se je med obiskom v Ukrajini včeraj srečal tudi s tamkajšnjim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Srečanju je sledila tiskovna konferenca, poroča Radio Vatikan, na kateri je nadškof Gallagher dejal, da je Sveti sedež vedno pripravljen podpirati pristen pogajalski proces, saj ga vidi kot pravo pot do pravične in trajne rešitve.

Vatikanski diplomat je pojasnil, kako se je »v teh dneh z roko dotaknil ran te dežele«, ko je obiskal mučeniška mesta Buča, Vorzel in Irpin. Dodal je, da je namen njegovega obiska v Ukrajini »izkazati bližino Svetega sedeža in papeža Frančiška ukrajinskemu ljudstvu, zlasti v luči ruskega napada na Ukrajino«. Njegov obisk predstavlja nadaljevanje »posebne pozornosti svetega očeta do Ukrajine«, o kateri priča tudi dejstvo, da je tja poslal svojega »socialnega delvca« kardinala Konrada Krajewskega in kardinala Michaela Czernyja, prefekta Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

Nadškof Gallagher v Kijevu. FOTO: Vatican Media

Nadškof Gallagher je ob tem poudaril, da so tako papež kot njegovi najbližji sodelavci »užaloščeni zaradi številnih smrtnih žrtev, nasilja vseh vrst, uničevanja mest, ločitev družin ter številnih beguncev.« Še naprej si poskušajo prizadevati, da bi »našli načine za takojšnje končanje nesmiselnih spopadov« v Ukrajini. Nadškof je dodal, kako nas »kljub vsemu vera v Boga in človečnost spodbujata, da z molitvijo, besedami in dejanji vztrajno sledimo prizadevanjem za mir in ne dopustimo, da bi nas premagal ta velikanski izziv«.

FOTO: Vatican Media

Resnični pogajalski proces je prava pot do pravične in trajne rešitve. 

Po besedah vatikanskega diplomata je Sveti sedež vedno pripravljen podpirati resnični pogajalski proces, saj meni, da je to prava pot do pravične in trajne rešitve. Cerkev skuša odgovoriti na duhovne in materialne potrebe prebivalcev, tako trenutne kot dolgoročne« Nadškof Gallagher se je znova zahvalil ukrajinskim oblastem, Katoliški cerkvi ter drugim cerkvam in verskim organizacijam »za njihovo zavzemanje za mir in solidarnost, v upanju, da bodo našli podporo, ki jo tako zelo potrebujejo, in da se bosta s pomočjo skupnih prizadevanj vsega sveta uničenje in smrt kmalu končala«.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh