Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gallagher med obiskom v Lvovu blagoslovil Ukrajino [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 05. 2022 / 17:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2022 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gallagher med obiskom v Lvovu blagoslovil Ukrajino [VIDEO]
Nadškofa Gallagher in Mokrzycki na terasi škofijskega dvorca v Lvovu. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Nadškof Gallagher med obiskom v Lvovu blagoslovil Ukrajino [VIDEO]

Nadškof Paul Richard Gallagher, vatikanski »zunanji minister«, je včeraj obiskal mesto Lvov na zahodu Ukrajine in v imenu papeža Frančiška blagoslovil ukrajinski narod.


Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Nadškofa Gallagherja so ob prihodu na poljsko-ukrajinskem mejnem prehodu Korczowa-Krakovets sprejeli nadškof metropolit Lvova Mieczysław Mokrzycki in ukrajinski veleposlanik pri Svetem sedežu, Andrij Juraš. Delegacija je nato odpotovala v Lvov, kjer se je nadškof Gallagher ustavil na tamkajšnji nadškofiji. V škofijski kapeli je molil za prebivalce Lvova in celotne Ukrajine.

Prihod v Ukrajino. FOTO: Vatican Media

Nato se je povzpel na teraso škofijskega dvorca, kjer je prav tako molil, z nadškofom Mokrzyckim pa sta spregovorila o njegovi misiji v imenu papeža Frančiška. Gallagher se je gostitelju zahvalil za gostoljubje in izrečeno dobrodošlico v Ukrajini ter izrazil svoje zadovoljstvo ob obisku.

Videti vojno v Ukrajini na televizijskem zaslonu ni niti približno enako kot v živo.

Vatikanski diplomat se je včeraj srečal tudi z nadškofom Ihorjem Vozniakom, grško-katoliškim metropolitom Lvova, ter obiskal begunski središči v župniji Janeza Pavla II. in benediktinskem samostanu v Solonki. Kot je pozneje dejal v izjavi za medije, »videti vojno v Ukrajini na televizijskem zaslonu ni niti približno enako kot v živo«.

Molitev v škofijski kapeli v Lvovu. FOTO: Vatican Media

Danes srečanje z višjim nadškofom Ševčukom

Na današnjem programu Gallagherjevega obiska v Ukrajini je bilo srečanje s kijevskim višjim nadškofom Svjatoslavom Ševčukom, voditeljem Ukrajinske grško-katoliške cerkve, in predsednikom Poljske škofovske konference msgr. Stanisławom Gądeckim. Jutri bo vatikanskega tajnika za odnose z državami sprejel še ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Med ogledom Lvova. FOTO: Vatican Media

Na solidarnostnem obisku v Ukrajini tudi poljski škofje

Na solidarnostni obisk v Ukrajino je v teh dneh prispela tudi delegacija poljskih škofov. S Poljske škofovske konference so sporočili, da želijo njen predsednik nadškof Stanislaw Gadecki, poljski primas nadškof Wojciech Polak in lublinski nadškof Stanislaw Budzik s svojim potovanjem »izpostaviti duhovno vez Cerkve na Poljskem z vsemi tistimi, ki v državi trpijo zaradi še vedno trajajoče vojne«.

Po ukrajinskih navedbah se je poljska delegacija včeraj v Lvovu srečala z nadškofom Mieczyslawom Mokrzyckim in grško-katoliškim nadškofom Ihorjem Wosniakom.

Danes je bilo v Kijevu prav tako predvideno srečanje z višjim nadškofom Ševčukom, pa tudi z voditeljem Pravoslavne cerkve Ukrajine, metropolitom Epifanijem. Delegacija poljskih škofov je pozneje obiskala kijevski predmestji Irpin in Bučo.

Nalaganje
Nazaj na vrh