Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski »zunanji minister« na obisku v Ukrajini

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 05. 2022 / 10:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 10:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski »zunanji minister« na obisku v Ukrajini
Program obiska nadškofa Gallagherja v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Vatikanski »zunanji minister« na obisku v Ukrajini

Vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher danes potuje v Ukrajino: uradni povod za obisk je 30. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov s Svetim sedežem.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Nadškof Gallagher bo s svojim potovanjem znova potrdil papeževo povezanost z Ukrajino in pomen dialoga za vnovično vzpostavitev miru, kot so prek družbenega omrežja Twitter sporočili z vatikanskega državnega tajništva.

Na že napovedanem potovanju v Lvov in Kijev, ki se zaključi v petek, se bo nadškof Gallagher med drugim srečal z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, pa tudi z grško-katoliškim višjim nadškofom Kijeva Svjatoslavom Ševčukom, grško-katoliškim nadškofom Lvova Ihorjem Vošnjakom in vodjo območne vojaške uprave Lvov Maksimom Kozitskim, poroča spletni portal Vatican News.

Nadškof Gallagher je moral dolgo načrtovano potovanje v Ukrajino preložiti zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Nadškof Gallagher bo obiskal tudi begunski center in kraje, ki so jih spopadi z rusko vojsko še posebej prizadeli. Na delu poti ga bo spremljal predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki. Ob zaključku obiska v Kijevu je predvidena tudi tiskovna konferenca.

V televizijskem pogovoru minuli teden je Gallagher pojasnil, da je moral dolgo načrtovano potovanje v Ukrajino preložiti zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Nadškof Paul Richard Gallagher. FOTO: Tatjana Splichal

Upanje na mir in dialog

Pred nadškofom Gallagherjem je papež Frančišek v Ukrajino napotil že svojega »socialnega delavca«, poljskega kardinala Konrada Krajewskega, in kardinala Michaela Czernyja, ki je pristojen za migrante in begunce. V nedavnem časopisnem pogovoru je nadškof Gallagher pojasnil, kako je za odnos Svetega sedeža do vojne v Ukrajini značilna želja, da naredi vse, kar je mogoče, za dialog in pogajanja. Tako kot v obdobju hladne vojne želi Vatikan ustvariti »prostore za dialog«, da bi spodbujal razumevanje in našel primerno rešitev.

Besede imajo v diplomatskem smislu veliko težo in od njih so lahko odvisna tudi življenja.

Papež Frančišek je od izbruha vojne v Ukrajini opazno zadržan v svojih izjavah in recimo nikoli ni jasno označil Rusije kot agresorja. Po Gallagherjevem mnenju je to zato, ker imajo besede v diplomatskem smislu veliko težo in so od njih lahko odvisna tudi življenja. Poleg tega papež tudi ne želi, da bi njegove besede na kakršen koli način zlorabili.

Voditelj Katoliške cerkve ni izključil možnosti, da Kijev ali Moskvo obišče tudi osebno, z namenom posredovanja med sprtimi stranmi. Pripravljen se je srečati tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Zaenkrat papeževo potovanje v Rusijo ali Ukrajino še ni bilo uradno potrjeno.

Nalaganje
Nazaj na vrh