Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gallagher načrtuje obisk v Kijevu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 05. 2022 / 19:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2022 / 19:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gallagher načrtuje obisk v Kijevu
Vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Gallagher načrtuje obisk v Kijevu

Papeški nuncij v Ukrajini nadškof Visvaldas Kulbokas je potrdil, da namerava vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher odpotovati v Kijev.

Po včerajšnjih navedbah italijanske katoliške tiskovne agencije SIR se obe strani trenutno dogovarjata o možnem datumu obiska. To bi bil prvi obisk visokega uradnika vatikanskega državnega tajništva v Kijevu od začetka vojne 24. februarja letos. Papež Frančišek je pred tem v Ukrajino, predvsem na njena zahodna obmejna območja, večkrat poslal svoja kardinala iz rimske kurije, Michaela Czernyja in Konrada Krajewskega.

Ugibanja o Gallagherjevem obisku v ukrajinski prestolnici se pojavljajo že nekaj časa.

Ugibanja o Gallagherjevem obisku v ukrajinski prestolnici se pojavljajo že nekaj časa. Minuli četrtek zvečer je vatikanski veleposlanik v Armeniji in Gruziji nadškof Jose Bettencourt na družbenem omrežju Twitter pisal o načrtovanem obisku Kijeva. Po navedbah agencije SIR je Kulbokas to komentiral na srečanju z delegacijo italijanske dobrodelne organizacije Pomoč Cerkvi v stiski.

68-letni Britanec Gallagher je od leta 2014 tajnik Svetega sedeža za odnose z državami. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je papeža Frančiška povabil v svojo državo, vendar je sveti oče v pogovoru za medije v začetku tega tedna pojasnil, da obiska Kijeva trenutno nima v načrtu.

Papež Frančišek želi odpotovati v rusko prestolnico, da bi Putina osebno pozval, naj konča vojno proti Ukrajini.

»Čutim, da ne bi smel iti. Najprej moram v Moskvo, najprej se moram srečati s Putinom,« je dejal papež, ki pa doslej od ruskega predsednika še ni prejel nobenega odgovora na svojo pobudo za pogovore v Moskvi. Frančišek želi odpotovati v rusko prestolnico, da bi Putina osebno pozval, naj konča vojno proti Ukrajini. Z ukrajinskim predsednikom Zelenskim se je prek telefona pogovarjal konec letošnjega februarja in konec marca.

Nalaganje
Nazaj na vrh