Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: Pripravljen sem iti v Moskvo

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 03. 05. 2022 / 13:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2022 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: Pripravljen sem iti v Moskvo
Pogovor papeža Frančiška za italijanski časnik Corriere della Sera. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: Pripravljen sem iti v Moskvo

Papež je pripravljen potovati v Moskvo in pritisniti na Vladimirja Putina, da bi končal vojno v Ukrajini. Ruskemu predsedniku je to, kot je dejal v danes objavljenem pogovoru za Corriere della Sera sporočil marca, a doslej ni prejel odgovora.

Obisk v Kijevu trenutno ni na dnevnem redu. »Najprej moram v Moskvo in se srečati s Putinom.« A »sem le duhovnik, kaj lahko storim? Naredim, kar lahko. Če bi le Putin odprl vrata …«

Papež patriarhu Kirilu: Brat, nisva državna klerika

Na vprašanje, ali bi patriarh Kiril lahko pripravil Putina, da bi ta sprejel papeža, je Frančišek zmajal z glavo in dejal, da je prvih 20 minut njunega nedavnega spletnega pogovora Kiril s papirjem v roki navajal razloge za vojno. »Poslušal sem ga in rekel: 'Nič od tega ne razumem. Brat, nisva državna klerika in ne smeva govoriti jezika politike, marveč Jezusov jezik.' Patriarh ne more biti Putinov ministrant.« Glede srečanja s Kirilom, ki je bilo predvideno za junij, se oba strinjata, da bi bilo to trenutno dvoumno znamenje.

Izrazil dvome glede pošiljanja orožja v Ukrajino

Papež, ki je brutalnost vojne v Ukrajini primerjal z genocidom v Ruandi leta 1994, pravice do samoobrambe ne postavlja pod vprašaj, je pa omenil svoje dvome glede pošiljanja orožja v Ukrajino. »Ne vem, kako naj odgovorim, preveč sem oddaljen od vprašanja, ali je prav dobavljati orožje. Jasno pa je, da na tem ozemlju preizkušajo novo orožje,« je dejal in dodal, da je trgovina z orožjem škandal. Rusi po njegovih besedah zdaj vedo, da »tanki malo koristijo in »mislijo že na druge stvari«.

»Vojna je strašljiva in to moramo kričati«

»Za mir ni dovolj volje,« je za časnik grenko ugotavljal papež, ki je naštel različne oblike prizadevanj Svetega sedeža, da bi prišlo vsaj do ustavitve ognja. »Vojna je strašljiva in to moramo kričati.« Madžarski predsednik vlade Orbán mu je dejal, da se bo po ruskih načrtih vojna 9. maja. »Upam, da bo tako, tako bi vsaj razumeli naglico eskalacije v teh dneh.« 


Nalaganje
Nazaj na vrh