Zapri
Iskanje

Vlada predlaga zamrznitev cen šolskih malic

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 22. 09. 2022 / 17:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2022 / 18:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vlada predlaga zamrznitev cen šolskih malic

Vlada predlaga zamrznitev cen šolskih malic
Cena šolske malice za učence in dijake v prihajajočem šolskem letu naj bi ostala enaka kot v šolskem letu 2021/2022. FOTO: Tatjana Splichal
Vlada Republike Slovenije je danes sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki ga v Državni zbor pošilja po nujnem postopku, z njim pa želijo zamrzniti cene šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih ter bivanja v študentskih domovih.

Kot je po navedbah STA pojasnil minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič, gre za nov zakon v vrsti ukrepov za blažitev draginje: predlog predvideva ukrepe, ki bodo omilili posledice in vpliv visokih cen, s tem pa naj bi bistveno prispevali k zniževanju stroškov.

Zaradi zagotavljanja pozitivnega poslovanja šol naj bi se osnovnim in srednjim šolam razlika med stroški in staršem zaračunano ceno malice krila iz državnega proračuna.

Z interventnim zakonom naj bi določili, da se cena šolske malice za učence in dijake v prihajajočem šolskem letu ne zviša in ostane enaka kot v šolskem letu 2021/2022, zaradi zagotavljanja pozitivnega poslovanja šol pa bi se osnovnim in srednjim šolam razlika med stroški in staršem zaračunano ceno malice krila iz državnega proračuna.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Vlada tudi predlaga, da bi dijaki in študenti, ki bivajo v dijaškem domu, v prihajajočem šolskem letu plačali oskrbnino v višini izhodiščne cene, kot je veljala od januarja do konca avgusta, morebitno razliko v cenah oskrbnine pa bi prav tako pokrili iz državnega proračuna.

Zakon bo veljal za nazaj, od 1. septembra letos.

Predlog predvideva tudi ukrepe za omilitev posledic in vpliv visokih cen predvsem energentov, zato se za študijsko leto 2022/2023 določa najvišja cena bivanja študentov z dodeljeno subvencijo v javnih študentskih domovih, javnih dijaških domovih in zasebnih študentskih domovih.

Razliko v ceni bodo torej pokrili iz proračuna, iz katerega bodo v letošnjem letu namenili štiri milijone evrov, v prihodnjem pa 14 milijonov, je pojasnil minister Papič. Zakon bo veljal za nazaj, od 1. septembra letos, zato je po Papičevih besedah pomembno, da se sprejme po nujnem postopku in bi tako veljal za oktober, za prvi mesec pa bi že plačane stroške uporabnikom povrnili.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh