Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križevniška cerkev znova dodeljena križevniškemu redu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 10. 05. 2022 / 15:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 15:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Križevniška cerkev znova dodeljena križevniškemu redu
Baročna cerkev Marije Pomočnice v ljubljanskih Križankah. FOTO: Ivo Žajdela

Križevniška cerkev znova dodeljena križevniškemu redu

V tednu pred volitvami je ministrstvo za kulturo ugodilo denacionalizacijskemu zahtevku za vrnitev križevniške cerkve v naravi, kar je že četrta takšna odločitev ministrstva, prejšnje tri pa je upravno sodišče razveljavilo.

Na ministrstvu za kulturo so potrdili, poroča spletni portal N1, da so pred kratkim sprejeli novo odločitev o denacionalizacijskem zahtevku o križevniški cerkvi na Trgu francoske revolucije v Ljubljani. 19. aprila je ministrstvo sprejelo odločbo, da se cerkev vrne križevniškemu redu, ki je pravni naslednik komende nemškega viteškega reda.

Ta odločitev še ni pravnomočna, je pa že četrta takšna odločitev ministrstva za kulturo: kot spominjajo pri spletnem portalu N1, je ministrstvo odločbe o vrnitvi križevniške cerkve v naravi sprejelo že aprila 1995, septembra 2006 in marca 2017. Vse tri odločbe je upravno sodišče razveljavilo in zadevo vrnilo ministrstvu v odločanje.

Križevniški red je od leta 2019 v zemljiški knjigi sicer vpisan kot lastnik nepremičnine.

Ministrstvo je o cerkvi enkrat sprejelo tudi drugačno odločitev: septembra 2014 je križevniškemu redu za cerkev določilo odškodnino v obveznicah slovenske odškodninske družbe, vendar je ustavno sodišče tudi to odločbo odpravilo.

Križevniški red je od leta 2019 v zemljiški knjigi sicer vpisan kot lastnik nepremičnine, pred tem pa je bila kot lastnica vpisana Mestna občina Ljubljana. Cerkev je upravljal občinski zavod Festival Ljubljana. Oba sta tudi lastnika oziroma upravljalca celotnega kompleksa Križank, ki ga uporabljajo kot prireditveno prizorišče.

Cerkve so primarno namenjene svetim mašam.

Po pojasnilih ministrstva za kulturo bo Festival Ljubljana v Križankah še naprej lahko izvajal svojo dejavnost, tudi če se cerkev vrne križevniškemu redu. Z mestne občine Ljubljana so sporočili, da bodo tudi zadnjo odločitev ministrstva izpodbijali.

Ta denacionalizacijska zgodba traja že vrsto let. O njej smo večkrat pisali tudi v Družini, med drugim v prispevku Cerkve so primarno namenjene svetim mašam.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh