Zapri
Iskanje

Arhivske sledi mojstra Plečnika

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 10. 05. 2022 / 17:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 17:52
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Arhivske sledi mojstra Plečnika

Arhivske sledi mojstra Plečnika
Jože Plečnik (1872-1957). FOTO: Wikipedia/arhiv Družine
V parku pred Gruberjevo palačo v Ljubljani je do konca septembra na ogled razstava, ki na desetih panojih predstavlja arhivsko zapuščino Plečnikovih gradenj v Ljubljani. Zapuščino hranijo v Arhivu Republike Slovenije.

Letos se spominjamo 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika. V Arhivu Republike Slovenije so se jubileja spomnili z občasno razstavo, naslovili so jo Sledi mojstra Plečnika v Arhivu RS, na desetih panojih pa predstavljajo arhivsko gradivo »uresničenih in neuresničenih« Plečnikovih projektov v Ljubljani. Arhivsko gradivo iz različnih fondov in zbirk obsega, kot so sporočili iz Arhiva R Slovenije, »gradbene načrte, fotografije, filmske posnetke in drugo dokumentacijo«. Izpostavili so pet projektov: neuresničen načrt prenove Ljubljanskega gradu, projekt Narodne in univerzitetne knjižnice, projekt nove cerkve sv. Frančiška Asiškega v Šiški ter Plečnikov poseg v mesti večnega počitka - pokopališči Žale in Navje.

FOTO: gov.si

Plečnikova Ljubljana

Jože Plečnik (1872 – 1957) je s svojim ustvarjanjem pustil pečat ne le na Slovenskem, pač pa tudi na širšem evropskem prostoru; med drugim je pomembno vplival na podobo Dunaja, Prage in zlasti Ljubljane, ki ji zaradi njegove velike vloge pri obnovi po potresu 1895 dostikrat pravimo kar »Plečnikova«. Navdih za svoja dela iskal v lokalnem in verskem izročilu, v Svetem pismu, rad se je vračal v antiko in si izposojal pri mediteranski arhitekturi. Poskrbel je, da je uporabljal avtohtone materiale in upošteval tradicijo prostora, v katerega je umeščal svoje objekte. Plečnikova dela v Ljubljani so bila leta 2021 vpisana na Unescov seznam kulturne dediščine.

Razstavo si lahko v fizični obliki ogledate v parku pred Gruberjevo palačo na Zvezdarski 1 v Ljubljani do konca septembra, ali v spletni postavitvi na tej povezavi.

FOTO: gov.si

FOTO: gov.si

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Monografije
39,90€ Poglej izdelek: Zmagoslavno leto
Nalaganje
Nazaj na vrh