Zapri
Iskanje

Arhitekt Jože Plečnik v Italiji

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 19. 02. 2022 / 08:04
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2022 / 08:43
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Arhitekt Jože Plečnik v Italiji

Arhitekt Jože Plečnik v Italiji
Pisatelj Finžgar in arhitekt Plečnik ob obisku cerkve na Dolenjskem, okrog leta 1935. Vir: fototeka dr. Janez Bogataj
Založba Beletrina je izdala knjigo Arhitekt Jože Plečnik v Italiji 1898–1899.

Eden največjih slovenskih umetnostnih zgodovinarjev France Stele je imel dostop do zapuščine Jožeta Plečnika (1872–1957), v kateri se je med drugim ohranilo gradivo, ki se nanaša na prelomno leto Plečnikovega življenja, ko je po diplomi na Dunaju prejel štipendijo, ki mu je omogočila nekajmesečno študijsko potovanje po Italiji, s čimer je prvič prišel v osebni stik z italijansko in zahodnoevropsko umetnostjo.

Objavljena celota pisem domačim, posebno bratu Andreju, ter dnevniški zapisi razkrivajo podrobnosti iz Plečnikove zasebnosti, zlasti iz njegove mladosti, ter oblikovanje Plečnikove človeške in umetniške osebnosti, zgodovinski pomen pisem pa Stele že v uvodu označi za prelomen.

Osebno pričevanje Plečnikovega prvega potovanja v Italijo

Knjiga je osebno pričevanje Plečnikovega prvega potovanja v Italijo (od Benetk do Rima in krajšega obiska v Franciji), ki zanj pomeni tudi prvo srečanje s klasiko.

Iz Italije se je vrnil spremenjen, ta sprememba pa je pomenila prelom v njegovem razumevanju arhitekture.

Najobširnejše poglavje v knjigi je namenjeno pismom in popotnemu dnevniku, preostalih petero, predgovor in del z znanstvenim aparatom pa pojasnjevanju okoliščin, dopolnjevanju pisem z drugimi pomembnimi viri, komentiranju in nakazovanju nekaterih mogočih prihodnjih raziskovalnih poti.

Delo, ki se po strokovni vnemi težko primerja z drugimi Steletovimi deli, je prvič izšlo pred več kot pol stoletja.

Ob 150. obletnici Plečnikovega rojstva zdaj izhaja v prenovljeni, rahlo dopolnjeni in predvsem likovno osveženi ter obogateni podobi.

Arhitekt Jože Plečnik v Wagnerjevi delavnici, okrog 1895.

Prenovljena in v nekaterih ozirih popravljena izdaja

Petinpetdeset let po prvi in doslej edini izdaji knjige Franceta Steleta z naslovom Arh. Plečnik v Italiji 1898–1899 je pred nami prenovljena in v nekaterih ozirih popravljena izdaja.

Njeno glavno vodilo je ohraniti avtentičnost, zato je razpored Steletovih in Plečnikovih besedil v knjigi enak kot v prvi izdaji in tudi sama besedila so vsebinsko, z izjemo nujnih popravkov, nespremenjena, tudi tam, kjer Stele pojasnjuje svoj uredniški pristop k razvrščanju Plečnikovih besedil, posege v ta besedila in oblikovno podobo prve izdaje.

Čas več kot polovice stoletja, kolikor je preteklo med izdajama, pa je vendarle zahteval nekatere prilagoditve.

Razširjena in dodelana so gesla, ki jih je izbral že Stele, dodanih pa je tudi veliko novih.

Podrobnejša analiza, pomanjkljivosti in odlike Steletovih prispevkov in njegovega urejanja Plečnikovih besedil so obširneje obrazloženi v uvodnem prispevku dr. Petra Krečiča, enega najboljših poznavalcev Plečnikove arhitekture.

Plečnikova družina okrog leta 1895; Jože je zgoraj, prvi z leve.

France Stele, eden najzaslužnejših raziskovalcev slovenske umetnosti

Eden najzaslužnejših raziskovalcev slovenske umetnosti France Stele (1886–1972) velja za pionirja slovenske umetnostne zgodovine.

Bil je začetnik slovenskega spomeniškega varstva, prvi profesionalni konservator, univerzitetni profesor, likovni kritik, urednik, raziskovalec, akademik.

Na področju slovenske umetnosti pa tudi na drugih področjih slovenske znanosti in kulture je pustil trajen pečat. Kot poznavalec različnih umetnostnozgodovinskih obdobij se je ukvarjal tudi z metodologijo in zgodovino stroke, posebno raziskovalno pozornost pa posvetil srednjeveškemu stenskemu slikarstvu in sodobnikom – umetnikom prve polovice 20. stoletja.

Arhitekt Jože Plečnik Vir: DLib.si

Prejel je številne nagrade, med njimi Prešernovo leta 1966 ter zlati doktorat dunajske univerze (1962) in Herderjevo nagrado (1969).

Napisal je več kot 2000 študij in leksikalnih gesel ter se posvečal vzgoji mlajših generacij.

Jožeta Plečnika je spoznal v Pragi leta 1920 in z njim prijateljeval vse življenje. Iz tega poznanstva sta nastali dve knjigi že za časa Plečnikovega življenja, Architectura perennis (1941) in Napori (1955), knjigo Arhitekt Jože Plečnik v Italiji 1898–1899 pa je Stele izdal desetletje po arhitektovi smrti.

Arhitekt Jože Plečnik Vir: SAZU

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh