Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkritje plošče v spomin na hrambo orožja TO med osamosvojitveno vojno

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 05. 2023 / 07:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2023 / 07:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odkritje plošče v spomin na hrambo orožja TO med osamosvojitveno vojno
Spominsko ploščo sta odkrila Janez Janša in Anton Lukančič. FOTO: SDS

Odkritje plošče v spomin na hrambo orožja TO med osamosvojitveno vojno

Občinski odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Logatec je v nedeljo, 7. maja 2023, popoldne na Lukančičevi domačiji v Rovtah slavnostno odkril spominsko ploščo v spomin na hrambo orožja Teritorialne obrambe med osamosvojitveno vojno.

Po šmarnicah in litanijah Matere Božje, ki so uvedle dogodek, in uvodnem pozdravu predsednika VSO Logatec Jožeta Leskovca je bil kulturni program z odkritjem in blagoslovom spominske plošče, ki sta jo odkrila prvi minister za obrambo, prejšnji predsednik vlade in prvi mož SDS Janez Janša ter Anton Lukančič, blagoslovil pa jo je župnik Župnije Rovte Janez Petrič. Za pevsko kuliso sta poskrbela Zbor Rovte in Zbor Notranjska.


Hrabrost tistih, ki so sprejeli odločitev o shranjevanju orožja

Janša je v nagovoru izpostavil pomembnost shranjevanja orožja iz slovenske Teritorialne obrambe leta 1990 in kako je to igralo ključno vlogo pri slovenski osamosvojitvi, pa tudi hrabrost tistih, ki so sprejeli odločitev o shranjevanju orožja, kar ni bilo nevarno zgolj zanje, temveč tudi za njihove družine. Po Janševem mnenju je bilo orožje ključno zlasti v prvih dneh boja za osamosvojitev, omenil je tudi izzive, s katerimi smo se Slovenci soočali v boju za neodvisnost, vključno z nasprotovanjem osamosvojitvi med določenimi posamezniki.

Slavnostni dogodek na Lukančičevi domačiji v Rovtah. FOTO: SDS

Politično motivirana sprememba

Spomnil je tudi na žrtve, ki so bile potrebne za dosego slovenske neodvisnosti, in se ustavil tudi pri zgodovini slovenske himne Zdravljice. Leta 1990 je bil sprejet zakon, ki je razglasil Zdravljico za slovensko himno v celoti, a je nato – čez dve leti – nov zakon določil, da je himna le sedma kitica pesmi, pri čemer je Janša izpostavil, da »je bila ta sprememba politično motivirana, saj je sedma kitica bolj internacionalističnega tona in se bolje ujema z ideologijo levice«.


Nadaljnja gradnja na tem temelju za dobro prihodnost Slovenije

Ta sprememba je bila, je nadaljeval, način brisanja slovenske nacionalne identitete v prid bolj internacionalističnega stališča. Janševa želja je, da bo Zdravljica v celoti obnovljena kot slovenska himna. Ob koncu nagovora je spomnil na enotnost in pogum slovenskega naroda med plebiscitom in vojno za neodvisnost ter izrazil hvaležnost vsem, ki so se borili za svobodo Slovenije. Poudaril je potrebo po nadaljnji gradnji na tem temelju za dobro prihodnost Slovenije.

Domovina in njena svoboda sta bili na prvem mestu

Predsednik VSO Logatec Jože Leskovec je podčrtal pogum Antona Lukančiča za hrambo orožja na njegovi domačiji. »Pri hiši je bilo pet mladoletnih otrok, najmlajša stara dobra dva tedna. Dela na kmetiji je bilo na pretek, a Tone tisto junijsko jutro, ko ga je obiskal kurir s pozivom, ni iskal izgovorov. Domovina in njena svoboda sta bili na prvem mestu,« je poudaril Leskovec.


V skalo izklesana votlina

»Na srečo in po Božji previdnosti orožja ni bilo treba uporabiti in vsi fantje in možje 40. samostojnega voda Rovte so se živi in zdravi vrnili na svoje domove. V zahvalo Devici Mariji za priprošnjo pri Bogu pa je Tone Lukančič v skalo izklesal votlino, kjer je dobila svoje mesto,« je v uvodnem pozdravu še dejal pobudnik praznovanja Jože Leskovec.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh