Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NSi ne izključuje interpelacije zoper ministrico Asto Vrečko

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 11. 2022 / 09:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2022 / 18:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
NSi ne izključuje interpelacije zoper ministrico Asto Vrečko
Lojze Peterle in Janez Žakelj na novinarski konferenci NSi. FOTO: NSi

NSi ne izključuje interpelacije zoper ministrico Asto Vrečko

Nameravana ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve (MSO) oziroma njegova pripojitev k Muzeju novejše zgodovine Slovenije, ki ga je oktobra napovedala ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, še kar buri duhove.

O njenem predlogu je na današnji popoldanski 11. nujni seji razpravljal matični državnozborski Odbor za kulturo, njen sklic je zahtevala poslanska skupina SDS z namenom, da se ustavi vse postopke za združitev obeh muzejev, za katero se že pripravlja teren, in da se vlado pozove, naj svoje ustanoviteljske pravice in obveznosti RS do muzeja izvaja skladno s sklepom o njegovi ustanovitvi.

Predlog novele zakona o posebnih pravicah žrtev vojne za Slovenijo

Uro pred nujno sejo odbora, ob 13. uri, pa sta o tem na novinarski konferenci v prostorih poslanske skupine NSi v državnem zboru spregovorila predsednik osamosvojitvene vlade in zdaj predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle in poslanec NSi Janez Žakelj, ki je predstavil tudi predlog novele zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo, ki jo je nedavno v državni zbor vložila poslanska skupina NSi s sopodpisnico, poslansko skupino SDS.

Možnost interpelacije zoper kulturno ministrico

V NSi ob tem poudarjajo, da bodo – če se bo ministričina napoved o ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve uresničila – resno razmislili tudi o možnosti vložitve interpelacije zoper ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko, ki je v utemeljitvi svoje odločitve o združitvi dveh muzejev v nov javni zavod ustanovitev muzeja označila za ideološki projekt prejšnje vlade Janeza Janše.


Obdobje, ko smo zmogli stopiti skupaj in biti enotni

»Osamosvojitev Slovenije je zgodovinsko dejstvo, zaradi katerega danes živimo v lastni državi. Zaznamuje obdobje, ko smo zmogli stopiti skupaj in biti enotni, na kar je vredno ohranjati spomin in prenašati naprej na mlajše rodove. Ministrica iz kvote Levice z ukinjanjem MSO v narod vnaša nove delitve. Če stranka in ministrica Asta Vrečko ne odstopita od namere po ukinitvi muzeja, v NSi napovedujemo interpelacijo zoper ministrico. Ker gre za ključno in središčno vrednoto našega naroda, smo prepričani, da bodo interpelacijo podprle tudi koalicijske stranke z izjemo Levice,« je poudaril poslanec NSi Janez Žakelj.

Ponižujoče za vse, ki so za samostojno Slovenijo dali življenje

Po njegovem je nameravana združitev dveh muzejev zgolj slepilni manever, v ozadju pa načrtna politika stranke Levica, ki si na vse pretege prizadeva čim bolj zmanjšati, izničiti, celo izmaličiti pomen slovenske osamosvojitve in ustanovitve lastne države. Ti manevri so nesprejemljivi in nedostojni, saj je bila osamosvojitev dosežek enotnosti vsega naroda, zlasti pa so takšni poskusi ponižujoči za vse, ki so za samostojno Slovenijo dali življenje, opozarja Žakelj: »Ministrico zato pozivamo, naj svojcem padlih v vojni za Slovenijo pogleda v oči in jim pove, da MSO ni potreben in da gre za ideološki projekt.«

Očitna težnja po relativiziranju osamosvojitve

Z njim se strinja tudi Lojze Peterle in obžaluje, da smo prišli v ta položaj. »Ne vidim potrebe, da bi se na to temo polarizirali. Prihajajo sitni časi in svetujem, da bi se namesto polarizacije začeli resneje pogovarjati, kako jih preživeti,« je dejal predsednik osamosvojitvene vlade in ponovil, da nas je osamosvojitev povezala in združila, nek drug čas desetletja prej pa nas je razdelil. »In osamosvojitev smo izpeljali tudi zato, da ne bi še naprej živeli razdeljeni.« Zdaj pa je po njegov očitna težnja, da se osamosvojitev relativizira in v šoli ignorira, v ospredje naše zavesti in vrednotenja pa se skuša potiskati čas izpred 80 let: »Želel bi, da se v Sloveniji pomikamo proti letu 2041 in ne nazaj proti letu 1941.«

Nalaganje
Nazaj na vrh