Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija izvoljena v Ekonomski in socialni svet ZN

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 06. 2022 / 07:43
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2022 / 07:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija izvoljena v Ekonomski in socialni svet ZN
Slovenija je v prvem krogu dobila 176 glasov. FOTO: Tatjana Splichal

Slovenija izvoljena v Ekonomski in socialni svet ZN

Slovenija je bila s 176 glasovi izvoljena v Ekonomski in socialni svet Združenih narodov (Ecosoc). Gre za enega od šestih glavnih organov svetovne organizacije, ki je odgovoren za usklajevanje ekonomske in socialne politike ZN.

V prvem krogu je bila poleg nje izvoljena še Slovaška, ki je dobila 173 glasov, medtem ko jih je Rusija, ki je v prvem krogu za izvolitev potrebovala vsaj 128 glasov, dobila 118 glasov podpore.

Nezasedeno tretje mesto

To pomeni, da se glasovanje za tretji prosti sedež vzhodnoevropske skupine v Ekonomskem in socialnem svetu ZN nadaljuje. Ker Rusija tudi v drugem krogu ni dobila potrebne večine, se po četrtem krogu lahko uradno prijavi tudi kakšna druga kandidatka, poroča STA. V pripravljenosti je denimo Severna Makedonija. Za tri prosta mesta so sicer kandidirale tri države, vendar pa so zahodne države v ZN zaradi napada na Ukrajino sprožile kampanjo proti izvolitvi Rusije.

Kandidatura za nestalno članico v Varnostnem svetu

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na slovensko izvolitev odzvala na Twitterju, kjer je zapisala, da gre za pomembno zmago Slovenije ter dodala: »Čestitke in zahvala sodelavcem na zunanjem ministrstvu za opravljeno delo.«

Slovenija je sicer kandidaturo v Ecosoc za obdobje 2023-2025 najavila že leta 2017. Gre za prvo kandidaturo Slovenije v tem telesu ZN, kot je znano pa naša država kandidira tudi za članstvo v Varnostnem svetu ZN za obdobje od začetka leta 2024 do konca leta 2025.

Okrepljene aktivnosti

Kot je sporočila slovenska misija pri ZN, je Slovenija že zdaj dejavna na področjih dela Ekonomskega in socialnega sveta ZN, ki je pristojen za vprašanja vseh treh dimenzij trajnostnega razvoja in implementacijo Agende 2030 za trajnostni razvoj.

Slovenski veleposlanik Boštjan Malovrh je ob tem dejal: »Dosedanje aktivnosti Slovenije bomo s članstvom v Ecosocu še dodatno okrepili, prek prenosa naših lastnih izkušenj z izvajanjem ciljev trajnostnega razvoja, kjer se Slovenija redno uvršča med najboljših 15 držav na svetu, in prek aktivnosti v pomoč in podporo na tej poti celotnemu članstvu ZN.«

Nalaganje
Nazaj na vrh