Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Antonio Guterres: Svetu grozijo večletne lakote

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 19. 05. 2022 / 09:09
Oznake: Družba, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2022 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Antonio Guterres: Svetu grozijo večletne lakote
S pomanjkanjem hrane se po svetu bori več milijonov ljudi. FOTO: Pexels

Antonio Guterres: Svetu grozijo večletne lakote

Ruska invazija na Ukrajino bi lahko v prihodnjih mesecih povzročila pomanjkanje hrane po vsem svetu, svarijo Združeni narodi. Če se izvoz hrane iz Ukrajine ne bo kmalu vrnil na raven iz časa pred vojno, svetu grozijo večletne lakote, je na sredinem zasedanju zunanjih ministrov ZN povedal generalni sekretar Antonio Guterres.
Rusija in Ukrajina skupaj proizvedeta skoraj tretjino vseh žit na svetu. Ukrajina pa je pred vojno izvažala okoli 12 odstotkov vseh žit na svetu, 15 odstotkov koruze in kar polovico sončničnega olja. Takšni odstotki so se v času vojne zmanjšali, saj so njena glavna pristanišča zaradi blokade ruskih ladij odrezana od sveta, kopenske poti pa so bistveno manj učinkovite. Posledica tega so povišane cene hrane za 30 odstotkov v primerjavi z letom dni prej. 

Antonio Guterres: Problem moramo rešiti še danes

Po besedah Guterresa zaradi konflikta v Ukrajini grozijo milijonom ljudi pomanjkanje hrane, podhranjenost in lakota. »Na našem svetu je dovolj hrane, če le delujemo skupaj. A če tega problema ne rešimo danes, bomo v prihodnjih mesecih soočenih z globalnim pomanjkanjem hrane,« je povedal generalni sekretar ZN.

Antonio Guterres. FOTO: Wikimedia Commons

Po njegovem učinkovite rešitve tega problema ni, če tako ukrajinska proizvodnja kot tudi proizvodnja gnojil v Rusiji in Belorusiji znova ne postaneta del svetovnega trga, poročajo tiskovne agencije in britanski BBC.

Na našem svetu je dovolj hrane, če le delujemo skupaj. (generalni sekretar ZN Antonio Guterres)

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in prvi človek Svetovnega programa za hrano David Beasley sta ponovila Guterresove besede. »Svet gori. Imamo rešitve. Moramo ukrepati in ukrepati moramo zdaj,« je pozval Beasley.

Svetovna banka napovedala dodatnih 12 milijard 

Na sredinem zasedanju je svetovna banka napovedala dodatnih 12 milijard dolarjev za soočenje z »uničujočimi posledicami« dogajanja, ki sicer ni le posledica dogajanja v Ukrajini, ampak tudi globalnega segrevanja in pandemije covida-19, navaja STA. 

Nalaganje
Nazaj na vrh