Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi vojne v Ukrajini več lačnih otrok

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 17. 05. 2022 / 11:34
Oznake: Nemiri, Svet, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2022 / 13:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi vojne v Ukrajini več lačnih otrok
Količina pomoči namenjene podhranjenosti je odločno prenizka. FOTO: Unsplash

Zaradi vojne v Ukrajini več lačnih otrok

Zaradi globalnih pretresov in posledic vojne v Ukrajini, ki vplivajo na prehransko varnost po vsem svetu, se bo lakota otrok v prihodnje še povečala, je danes v poročilu opozoril Unicef.

Poročilo navaja, da so bile možnosti družin, da bi nahranile svoje otroke zaradi konfliktov, podnebnih pretresov in bolezni covida-19 ogrožene, še preden je vojna v Ukrajini resno ogrozila prehransko varnost po vsem svetu.

»Svet se hitro spreminja v virtualen sod smodnika, ki samo čaka na smrt in trpljenje otrok zaradi podhranjenosti, kar pa bi se dalo preprečiti,« (Catherine Russell, izvršna direktorica Sklada Združenih narodov za otroke Unicef)

Podhranjenost se povečuje

Po svetu se s podhranjenostjo trenutni bori najmanj deset milijonov otrok, ki nima dostopa do vnaprej pripravljene terapevtske hrane, ki je najučinkovitejša za zdravljenje podhranjenosti. Ob tem pa se bo cena vnaprej pripravljenih terapevtskih živil v naslednjih šestih mesecih zvišala za do 16 odstotkov zaradi močnega zviševanja cen surovin, opozarja Unicef. 


»Svet se hitro spreminja v virtualen sod smodnika, ki samo čaka na smrt in trpljenje otrok zaradi podhranjenosti, kar pa bi se dalo preprečiti. Za milijone otrok po vsem svetu paketki terapevtske hrane vsako leto predstavljajo razliko med življenjem in smrtjo. 16-odstotno zvišanje cen se morda zdi obvladljivo v kontekstu globalnih trgov hrane, vendar nas na koncu te dobavne verige čaka obupno podhranjen otrok, ki situacije seveda ne more obvladati, dodaja Russellova.

Količina pomoči minimalna 

Unicef ugotavlja, da je obseg pomoči, namenjene podhranjenosti še vedno prenizek. Zaskrbljujoče pa je, da se bo v prihodnjih letih še bistveno zmanjšala. V organizaciji ne pričakujejo, da se bo pred letom 2028 vrnila na raven pred pandemijo, navaja STA. 

Nalaganje
Nazaj na vrh