Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Somaliji vlada huda podhranjenost otrok

Za vas piše:
T. M.
Objava: 15. 02. 2022 / 14:00
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2022 / 14:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Somaliji vlada huda podhranjenost otrok
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

V Somaliji vlada huda podhranjenost otrok

V Somaliji zaradi dolgotrajne suše 1,4 milijona otrokom grozi akutna podhranjenost, v državi pa je na robu preživetja 4,1 milijona prebivalcev, opozarja Unicef.

Predvidoma do konca marca bi ta organizacija ZN nujno potrebovala 6 milijonov evrov za nakup hrane za zdravljenje hudo akutno podhranjenih otrok.

Najnovejše ocene prehranske varnosti v Somaliji, objavljene prejšnji teden, namreč kažejo, da bi lahko četrtina od 1,4 milijona otrok, ki jim grozi podhranjenost, trpela zaradi hujše oblike akutne podhranjenosti, ki lahko povzroči smrt, so sporočili iz Unicef Slovenija.

Somalija je obmorska država v vzhodni Afriki. 

»Številke, ki jih vidimo letos, so precej visoke in če ne sprejmemo nujnih ukrepov, je na tisoče otrok v nevarnosti, da umrejo,« je opozorila predstavnica Unicefa Angela Kearney.

Dolga obdobja brez dežja 

Zadnje tri deževne sezone niso prinesle težko pričakovanih padavin, zaradi dolgotrajne suše in nenehnih konfliktov pa četrtina prebivalstva potrebuje takojšnjo pomoč v hrani. Brez povečanja obsega nudenja pomoči bi se lahko razmere do junija letos še poslabšale, opozarja Unicef.

Med najranljivejšimi skupina so pašne skupnosti, saj je kritično pomanjkanje vode za ljudi in živino mnoge družine prisililo k selitvi v mesta in primestna naselja. Od novembra lani so se cene vode na nekaterih najbolj prizadetih območjih države podražile kar za 72 odstotkov. 

Že pred kriznimi razmerami je bilo zaradi konfliktov in podnebnih sprememb razseljenih skoraj 3 milijone ljudi.

Čeprav je obsežna humanitarna podpora vlade in drugih partnerjev od julija lani v veliki meri ublažila razsežnosti krize, pa bo predvidena zmerna količina padavin v naslednjem deževnem obdobju verjetno še poslabšala prehranske razmere.

Zato bi Unicef do konca marca nujno 6 milijonov evrov za nakup terapevtske hrane. Morebitna prekinitev dobave pomoči bi lahko od junija dalje povzročila resno pomanjkanje terapevtske hrane v državi in ogrozila življenja več kot 100.000 otrok.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh