Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Krmelj: Po ciklonu Malgašem preti lakota

Objava: 09. 02. 2022 / 14:37
Oznake: Cerkev, Nesreča
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 14:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Krmelj: Po ciklonu Malgašem preti lakota
Letni pridelek je ostal pod vodo. FOTO: Misijonsko središče Slovenije/Facebook

Janez Krmelj: Po ciklonu Malgašem preti lakota

Ciklon Batsirai, ki je pred dnevi prizadel Madagaskar, je za seboj pustil pravo opustošenje, Malgašem pa grozi lakota.

Po ciklonu, ki je v začetku tedna prizadel Madagaskar, se je od tam ponovno oglasil misijonar Janez Krmelj. Kot poroča, so poplave še vedno v vseh misijonih. »Riževa polja so pod vodo, posevki bodo pretežni zgnili ali pa so zasuti s peskom.«


Vode običajno padejo v dobrem tednu

Pojasnil je, da ob hudem viharju ocean dobesedno onemogoči rečni izliv, zato reke narastejo in poplavijo vsa riževa polja do gladine nekaj metrov. Vode začnejo upadati šele, ko se ustvari pritisk, da višina rečne vode odrine nasip indijskega oceana. Običajno to traja osem do enajst dni.

Kot je zapisal, so kmetje močno odvisni od riža – tega v normalnih pogojih pridelajo za tri do štiri mesece letno. V času, ko ni riža, pa so odvisni od pridelave manioke in kruhovca.

Drama za preživetje

»Drama za preživetje se bo začela v nekaj dneh. Manioko je veter podrl na tla ali pa jo je tako omajal, da so se pretrgale korenine med steblom in gomoljem, kar pomeni, da bo maniokov gomolj v nekaj dneh zgnil. Tega kmetje posadijo na hektare, da zagotovijo hrano družini vsaj za šest mesecev v letu. Tudi kruhovec, katerega sadeži so ob vetru popadali na tla, je navadno njihova hrana od januarja do sredine aprila. Ciklon je uničil tudi to,« je zapisal misijonar.

»Ljudem je celoletno garanje uničil v štiriindvajsetih urah,« pravi Krmelj in dodaja, da bodo domačini zdaj odvisni od tuje pomoči, »saj državna roka še dolge mesece ne bo segla do nas«.

 Dar za pomoč prizadetim ob ciklonu Batsirai lahko nakažete na: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana. TRR: SI56 0201 4005 1368 933, namen nakazila ciklon Madagaskar, koda namena CHAR, referenca: SI00 249209 

Nalaganje
Nazaj na vrh