Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

UNICEF: v Siriji letos umorjena že dva, ranjenih pet otrok

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 01. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2022 / 17:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
UNICEF: v Siriji letos umorjena že dva, ranjenih pet otrok
Pri Unicefu poudarjajo, da vojskujoče se strani nikoli ne bi smele napadati otrok ali človekoljubnih služb, ki zanje skrbijo. FOTO: Vatican Media

UNICEF: v Siriji letos umorjena že dva, ranjenih pet otrok

Več kot enajst let trajajoči oboroženi spor v Siriji je že v prvem tednu letošnjega leta zahteval smrtne žrtve tudi med otroci, žalostno ugotavljajo pri Unicefu.

Že v prvih dneh novega leta sta življenje izgubila dva otroka, pet pa je bilo ranjenih na severozahodu Sirije, kjer se nasilje znova stopnjuje, poročanje visokih predstavnikov Unicefa povzemajo pri spletnem portalu Vatican News. Pri Unicefu poudarjajo, da vojskujoče se strani nikoli ne bi smele napadati otrok ali človekoljubnih služb, ki zanje skrbijo.

Napadi na civilne infrastrukture

S tem je bil mišljen napad na vodno postajo pod okriljem Unicefa v vasi Arshani v bližini mesta Idlib na severozahodu Sirije. Zaradi napada postaja ni več uporabna, s čimer so onemogočili oskrbo z vodo za več kot 241.000 ljudi, med katerimi je veliko notranjih beguncev.

Kdo je odgovoren za napad, pri Unicefu ne izpostavljajo, po navedbah Reutersa pa so območje okoli Idliba 2. januarja letos bombardirala ruska letala. Idlib velja za zadnjo trdnjavo sirske opozicije, v mestu in okolici pa živi več kot milijon ljudi.

Območje okoli Idliba naj bi 2. januarja letos bombardirala ruska letala.

Vodna postaja v vasi Arshani zaradi bombnih napadov ni več uporabna, po navedbah predstavnikov Unicefa pa takšni napadi še slabšajo že sicer kritične razmere za več milijonov notranjih beguncev v Siriji in povzročajo še več trpljenja civilistom. Poleg gmotne škode in smrtnih žrtev pogosto povzročajo škodo tudi med živino in na perutninskih farmah.

Gorje v letu 2021

Unicef je v začetku leta poročal, da je lani v Siriji močno naraslo število kršitev otrokovih pravic. Sirija je na seznamu držav, kjer na tisoče dečkov in deklic »plačuje visoko ceno, saj se v državi nadaljujejo oboroženi spopadi, notranje nasilje in negotovost«. Čeprav natančni podatki za leto 2021 še niso na voljo, so Združeni narodi zabeležili več kot 26.400 težjih kršitev otrokovih pravic v letu 2020, ki vključujejo uboje in pohabljanja, rekrutiranje otroških vojakov, spolno nasilje, ugrabitve ter napade na šole in bolnišnice.

V Siriji so v letu 2021 ubili 1.271 civilistov, od tega 229 otrok in 134 žensk, 104 osebe so bile žrtve mučenja.

Sirska mreža za človekove pravice je medtem v svojem rednem mesečnem poročilu 1. januarja objavila podatek, da so v Siriji v letu 2021 ubili 1.271 civilistov, od tega 229 otrok in 134 žensk, 104 osebe so bile žrtve mučenja. Ubijanje sirskih državljanov se nadaljuje vse od marca 2011, samo v lanskem decembru pa so zabeležili uboje 69 civilistov, od tega 16 otrok, sedem žensk in sedem oseb, ki so umrle zaradi mučenja.

Pomoč otrokom

Unicef in njegove partnerske organizacije že od začetka sirske krize in še naprej nudijo podporo otrokom, da bi se lažje soočali s posledicami oboroženega spora in kolikor toliko običajno živeli svoje otroštvo.

Unicef in njegove partnerske organizacije že od začetka sirske krize nudijo podporo tamkajšnjim otrokom.

Njihovo delo vključuje izboljšave pri dostopu do izobraževanja in služb za psihosocialno pomoč, skrbijo pa tudi za osnovno človekoljubno pomoč na težje dostopnih območjih ter ljudi oskrbujejo s higienskimi pripomočki, pitno vodo in osnovnimi živili v boju proti podhranjenosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh