Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Huda lakota v Jemnu: podhranjenih več kot dva milijona otrok

Za vas piše:
A. R.
Objava: 15. 03. 2022 / 12:47
Oznake: Nemiri, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2022 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Huda lakota v Jemnu: podhranjenih več kot dva milijona otrok
FOTO: Unicef

Huda lakota v Jemnu: podhranjenih več kot dva milijona otrok

Razmere v Jemnu, ki se sooča s hudim pomanjkanjem hrane, mejijo na katastrofo, so opozorili Združeni narodi. Pomoč v hrani potrebuje 17,4 milijona ljudi, razmere v državi pa se bodo med junijem in decembrom letos še poslabšale.

V poročilu o prehranski varnosti v Jemnu (IPC) Unicef, Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovni program za hrano (WFP) opozarjajo, da v drugi polovici letošnjega leta rekordnih 19 milijonov ljudi verjetno ne bo moglo zadostiti minimalnim potrebam po hrani.

V Jemnu je že sedaj 2,2 milijona otrok akutno podhranjenih, vključno s skoraj pol milijona otrok, ki so zaradi podhranjenosti v življenjski nevarnosti. Akutno podhranjenih je tudi prek 1,3 milijona nosečnic in doječih mater.

Najrevnejša država na Arabskem polotoku

»Poročilo potrjuje poslabšanje prehranske preskrbljenosti v Jemnu. Glavno sporočilo je, da moramo ukrepati zdaj,« je opozoril koordinator humanitarnega odziva za Jemen, David Gressly. Poudaril je, da je še naprej potrebno zagotavljati celostni humanitarni odziv za pomoč milijonom ljudi, vključno s hrano, čisto pitno vodo, osnovno zdravstveno oskrbo, zaščito in drugimi potrebščinami, poroča STA.

Jemen, najrevnejša država na Arabskem polotoku, je od leta 2014 opustošen zaradi državljanske vojne med vlado, ki jo podpira Savdska Arabija, in uporniškimi Hutiji, ki jih podpira Iran. V spopadih je bilo ubitih na deset tisoče ljudi, razseljenih na milijone ljudi, približno 80 odstotkov Jemencev pa je odvisnih od humanitarne pomoči.

Nalaganje
Nazaj na vrh