Zapri
Iskanje

Podobnik ne bo kandidiral za predsednika SLS, Luka Mesec ostaja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 04. 2022 / 14:11
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2022 / 08:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Podobnik ne bo kandidiral za predsednika SLS, Luka Mesec ostaja

Podobnik ne bo kandidiral za predsednika SLS, Luka Mesec ostaja
Marjan Podobnik je bil oktobra 2018 ponovno izvoljen za predsednika SLS. FOTO: Anže Malovrh/STA
Potem ko se gibanju Povežimo Slovenijo na nedeljskih parlamentarnih volitvah ni uspelo zavihteti v državni zbor, je predsednik SLS Marjan Podobnik napovedal, da na prihajajočem kongresu ne bo več kandidiral za predsedniško mesto stranke.

SLS je bila ena od petih strank, združene v gibanju Povežimo Slovenijo, ki pa mu ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. Po podatkih Državne volilne komisije so namreč dosegli 3,41-odstotno podporo, za vstop v hram demokracije pa bi potrebovali vsaj štiriodstotno podporo.

Za Povežimo Slovenijo glasovalo dobrih 40.000 volivcev

Kot je na spletnem omrežju Twitter zapisal Podobnik, je nad rezultatom razočaran, »saj je izjemno ekipo kandidatk in kandidatov podprlo le 40.000 volivcev. Vsem, ki ste podprli našo listo, se v imenu stranke SLS in svojem imenu še enkrat zahvaljujem. Zahvaljujem se tudi vsem, ki ste se udeležili volitev.« Ob tem je čestital vsem petim strankam, ki so se uspele prebiti v parlament in dodal: »Kot pobudnik ideje gibanja Povežimo Slovenijo želim, da bi princip sodelovanja vsaj ob najpomembnejših vprašanjih udejanjali vsi poslanci.«

Pomladitev in osvežitev stranke

Nadaljeval je, da ker mu kot predsedniku stranke ni uspelo pripeljati nazaj v slovenski parlament, »na prihajajočem kongresu ne bom več kandidiral za predsednika. Skupaj s sodelavci se bom zavzel za pomladitev in osvežitev stranke ter vsebinsko in kadrovsko razširitev njenega delovanja.« Kot je povedal za STA, naj bi bil kongres do oktobra, torej pred predsedniškimi in lokalnimi volitvami.

Kot pobudnik ideje gibanja Povežimo Slovenijo želim, da bi princip sodelovanja vsaj ob najpomembnejših vprašanjih udejanjali vsi poslanci. (Marjan Podobnik, predsednik SLS)

Podpora skupnem nastopu petih strank tudi v prihodnje

Stranka SLS bo Podobnikovih besedah kot lastnik znamke Povežimo Slovenijo, ki so jo s podpisanim sporazumom na parlamentarnih volitvah uporabljali skupaj s strankami Konkretno, Zeleni Slovenije, Nova ljudska stranka in Novimi socialdemokrati, o nadaljnjih korakih odločala v kratkem. »Sam podpiram skupen nastop tudi naprej,« je še dejal.

Odstopil podpredsednik SD Jernej Pikalo

Stranka SD je v primerjavi z volitvami pred štirimi leti izgubila kar nekaj poslanskih mest. Predsednica Tanja Fajon kljub slabšemu volilnemu izidu ne razmišlja o odstopu, je pa z mesta podpredsednika odstopil nekdanji minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. »Volilni rezultat stranke SD je pod pričakovanji. Slab. Socialna demokracija pa je predobra ideja, da bi imela zgolj 6,65 % podpore. Zato se mi zdi prav, da kot podpredsednik SD z odstopom dam zalet resnični razpravi v stranki kako naprej,« je dejal po volitvah.

Luka Mesec ostaja na čelu Levice 

Svet stranke Levica je po opravljeni razpravi o ponujenem odstopu koordinatorja Luke Meseca in izvršnega odbora stranke včeraj, 29. aprila, na večernem glasovanju vodstvu stranke izrekel zaupnico in jim podelil tudi mandat za pogajanja za vstop Levice v vlado Roberta Goloba

Stranka bo torej prihodnji teden tudi formalno vstopila v pogajanja za oblikovanje vladne koalicije s strankama Gibanje Svoboda in SD. Mesec in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob sta v ponedeljek sicer že opravila neformalni pogovor, vendar pa je izvršni odbor z Mesecem na čelu želel najprej preveriti, ali še uživa zaupanje članov stranke.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close