Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Združenje novinarjev in publicistov: stavka na RTVS je nepotrebna

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 23. 05. 2022 / 19:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2022 / 20:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Združenje novinarjev in publicistov: stavka na RTVS je nepotrebna
Novinarska konferenca ob stavki novinarjev na RTVS: Tatjana Pirc z Radia Slovenija in televizijski voditelj Saša Krajnc. Foto: Bor Slana/STA

Združenje novinarjev in publicistov: stavka na RTVS je nepotrebna

Zaposleni na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so sodelovali v današnji opozorilni stavki, so med delovnim časom za uro prekinili delo in se zbrali na zboru, kjer so ponovili svoje stavkovne zahteve po novinarski in uredniški avtonomiji ter izpostavili pomen javnega medija.

V Združenju novinarjev in publicistov pa menijo, da je današnja stavka dela zaposlenih na RTVS nepotrebna, poroča STA. Kot neupravičene vidijo tudi zahteve po odstopu vodstva, saj naj bi bilo izvoljeno v skladu z zakonom in vsemi predpisanimi zakonitimi postopki. V sporočilu za javnost so zapisali, da stavkajoči medtem branijo svoje pridobljene privilegije.

Stavko na RTVS očitno vodijo in spodbujajo tisti, ki želijo, da se na RTVS nič ne spremeni.

Vodstvo RTVS ima po mnenju združenja zakonit in legitimen mandat, prav tako pa ni naredilo nič takega, s čimer bi omejevalo novinarsko avtonomijo. Po njihovem mnenju so bile nekatere izpeljane spremembe nujne za večjo pluralnost RTVS in njeno profesionalnost.

Iz združenja so še sporočili, da stavko na RTVS očitno vodijo in spodbujajo tisti, ki želijo, da se na RTVS nič ne spremeni. Stavkajočim pripisujejo, da v zadnjih letih niso naredili ničesar, da bi RTVS postala bolj pluralna in profesionalna: »Gre očitno za branjenje pridobljenih privilegijev in upiranje vsakršnim spremembam, ki pa so nujno potrebne.«

Stavkajoči trdijo, da se borijo za obstoj javnega medija

Stavkajoči na RTVS pa so po lastnih navedbah danes stavkali, ker jim ob njihovim opozorilom na domnevne nepravilnosti in neprofesionalizem v javnem zavodu ne preostane nič drugega. Med glavnimi stavkovnimi zahtevami sta novinarska in uredniška avtonomija in depolitizacija javne RTV.

Stavkajoče novinarje informativnega programa so podprli tudi radijski kolegi.

Zbrane pred poslopjem Televizije Slovenije - zbor delavcev pa je bil tudi pred območnima centroma v Kopru in Mariboru - je nagovorilo več ustvarjalcev programa in drugih podpornikov. Stavkajoče novinarje informativnega programa so podprli tudi radijski kolegi.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh