Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškofija Maribor sanirana s pomočjo graške škofije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 06. 2022 / 08:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2022 / 16:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškofija Maribor sanirana s pomočjo graške škofije
Gospodarska obnova mariborske nadškofije je uspešno zaključena. FOTO: katholische-kirche-steiermark.at

Nadškofija Maribor sanirana s pomočjo graške škofije

Nadškofija Maribor je bila s pomočjo avstrijske Katoliške cerkve v zadnjih desetih letih gospodarsko sanirana, v teh dneh pa je bilo prestrukturiranje uspešno zaključeno.

Uspešna faza gospodarskega prestrukturiranja mariborske nadškofije se je zaključila s srečanjem na povabilo tamkajšnjega nadškofa Alojzija Cvikla, poroča spletni portal Katoliške cerkve na avstrijskem Štajerskem. Pristojni s škofijskega ordinariata v Mariboru in graško-sekavški škof Wilhelm Krautwaschl so skupaj s sodelavci, ki so vodili dela pri tem projektu, na srečanju pozdravili dejstvo, da je nadškofija Maribor znova poslovno sposobna.

Sodelovanje brez meja

»Po več težkih letih lahko mariborska nadškofija začne znova. Brez pomoči in podpore škofije Graz-Seckau to ne bi bilo mogoče,« se je nadškof Cvikl zahvalil graškemu škofu Krautwaschlu, ki je izpostavil, kako se je v tem sodelovanju z mariborsko nadškofijo v zanje težkem obdobju pokazalo, da krščanska občestva prevzemajo odgovornost drugo za drugega, kot je opisano v Apostolskih delih, s tem pa postaja vidna občestvenost Cerkve.

Uspešno delo in sodelovanje sta bila mogoča le zato, ker je bil vzpostavljen odnos velikega medsebojnega zaupanja.

Upanja poln pogled v prihodnost

Škof Krautwaschl je mariborski nadškofiji zaželel vse dobro in Božjega blagoslova za pastoralno delo, ki bo zdaj spet dosti lažje, ter za razvoj nadškofije. Izrazil je prepričanje, da se bodo sodelovanje in dobra povezanost ter učenje in podpora na področju pastorale med škofijama še naprej krepili. Vsi udeleženci so poudarili, da je bilo uspešno delo mogoče le zato, ker je bil vzpostavljen odnos velikega medsebojnega zaupanja in ker je vsak posameznik s svojimi različnimi znanji prispeval, da se je našla in udejanjila najboljša možna rešitev.

Škofija Graz-Seckau je od leta 2012 intenzivno sodelovala pri svetovanju glede gospodarskega prestrukturiranja nadškofije Maribor. Takratni škof Egon Kapellari je na prošnjo mariborske nadškofije ustanovil manjšo delovno skupino, ki je analizirala stanje v zadnjih desetih letih, pripravila načrt prestrukturiranja in spremljala njegovo izvajanje. Ta postopek je zdaj zaključen. Upniki so dobili veliko boljšo kvoto, kot so pričakovali, in danes je nadškofija spet brez dolgov ter lahko samostojno in z mislijo na prihodnost opravlja svoje naloge, tudi na gospodarskem področju.

Za pomoč mariborski nadškofiji dodatni odhodki avstrijskih škofij niso bili potrebni.

Graška škofija je poleg kadrovskih sredstev prevzela tudi potrebne stroške pravnega svetovanja ter skupaj s salzburško nadškofijo in krško škofijo ustanovila sklad, s katerim je bilo mogoče zagotoviti cerkveno lastništvo škofijskega dvorca in stavb v stolni župniji. Omenjeni sklad bodo ohranjali tudi v prihodnjih letih. Za pomoč mariborski nadškofiji dodatni odhodki avstrijskih škofij niso bili potrebni.

Vest je na družbenem omrežju Facebook potrdil tudi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh