Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šentjernej: Zlata maša msgr. Antona Trpina

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 29. 08. 2023 / 10:51
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Maša, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2023 / 11:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Šentjernej: Zlata maša msgr. Antona Trpina
Zlatomašnik s škofom Antonom in duhovnikom Blažem. FOTO: arhiv župnije Šentjernej

Šentjernej: Zlata maša msgr. Antona Trpina

Letošnje praznovanje Jernejevega, župnijskega in občinskega praznika v Šentjerneju, je bilo posebej slovesno: na praznik župnijskega zavetnika sv. Jerneja je svojo zlato mašo namreč praznoval dolgoletni župnik in dekan msgr. Anton Trpin.

V bogato okrašeni župnijski cerkvi se je ob prepevanju pesmi »Zlatomašnik, bod' pozdravljen« zbrala velika množica šentjernejskih faranov, ki so z velikim veseljem in hvaležnostjo pozdravili domačega župnika. Ob oltarju se je g. Trpinu pridružilo kar nekaj duhovnikov, slovesnost pa je obogatilo petje župnijskega pevskega zbora.

Škof Anton Jamnik, zlatomašnik Anton Trpin in duhovnik Blaž Franko. FOTO: arhiv župnije Šentjernej

Msgr. Trpin je večino svojih petdesetih let duhovništva preživel prav v Šentjerneju.

Msgr. Trpin je večino svojih petdesetih let duhovništva preživel prav v Šentjerneju. Najprej tri leta kot kaplan, od leta 1987 pa kot župnik. Sam rad poudari, da je stalnost izjemno pomembna, saj je v tem času dodobra spoznal celotno župnijo in vsakega farana, ljudje pa so ga sprejeli za pravega Šentjernejčana. Izjemno rad je med ljudmi in gotovo pozna vsakega farana po imenu. V celotni dolini namreč ni doma, v katerega si ne bi upal vstopiti, in ne človeka, ki ga ne bi želel nagovoriti. Župnik Trpin je tudi velik domoljub, ki veliko naredi za ohranjanje kulturne dediščine v Šentjerneju. To njegovo odprtost prepoznavajo tako verni kot tudi neverni ljudje, ki ga prav tako izjemno cenijo kot pomembnega člana krajevne skupnosti. Njegovo ljubezen do Šentjerneja kaže tudi nova knjiga »Šentjernejska znamenja«, ki jo je skupaj z g. Branetom Penco napisal prav g. Trpin in jo ob zlati maši podaril navzočim.

Spominska fotografija s slavljencem in škofom. FOTO: arhiv župnije Šentjernej

Župnik Anton je prava priča pristne iskrene vere in ob njem more vsak čutiti nekaj svetega.

V pridigi je ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik zlatomašniku namenil kar nekaj lepih besed. Izpostavil je, da je župnik Anton prava priča pristne iskrene vere in ob njem more vsak čutiti nekaj svetega. Njegov zgled ni umeten in zaigran. S svojo skromnostjo, preprostostjo, dobroto in humorjem prinaša upanje in smisel vsakemu človeku. Morda je prav to razlog, da je v času župnikovanja g. Trpina v Šentjerneju novo mašo pelo kar pet duhovnikov, ob njegovem mentorstvu pa je v župniji delovalo že štirinajst kaplanov.

Druženje po bogoslužni slovesnosti. FOTO: arhiv župnije Šentjernej

Praznovanje zlate maše je bilo slavje radosti in veselja vseh Šentjernejčanov, ki imajo res radi svojega pastirja.

Praznovanje zlate maše je bilo slavje radosti in veselja vseh Šentjernejčanov, ki imajo res radi svojega pastirja. Čeprav šteje že 81 pomladi, je še vedno izjemno mladosten, navajen trdega dela, zna nagovoriti s kleno besedo in pronicljivo mislijo in se kljub številnim razlogom nikdar ne vdaja pesimizmu. Ob njem more vsak človek čutiti, da je res vesel duhovnik, ponosen na svojo vero in svoj poklic. Župniku Trpinu torej želimo, da še naprej ostane tako močna priča vere, ljubezni do Boga, Cerkve in domovine v šentjernejski dolini in slovenskem narodu!

Hvaležni farani

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh