Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skavti raziskujejo, ustvarjajo, se kopajo in se izogibajo neurjem

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 07. 2023 / 07:53
Oznake: Iz življenja, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2023 / 07:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skavti raziskujejo, ustvarjajo, se kopajo in se izogibajo neurjem
Skavti spoznavajo okolico Čadraž v Šentjerneju. FOTO: Miha Ivanetič

Skavti raziskujejo, ustvarjajo, se kopajo in se izogibajo neurjem

Od nedelje v bližini vasi Čadraže v dolenjski občini Šentjernej poteka skavtski tabor Pali južno. Na njem sodelujejo starostne skupine izvidnikov in vodnic med 11. in 15. letom. Skavtske veščine krepi več kot 250 mladih iz skavtskih lokalnih enot Črnomelj 1, Krško 1, Novo mesto 1, Novo mesto 2, Ribnica 1, Šentjernej 1 in Tržišče 1.

Za voditelje prostovoljce se je tabor začel že nekaj dni prej, saj se je bilo treba pripraviti na prihod mladih skavtov. »Do nedelje so postavljali nekatere taborne zgradbe, pripravljali pripomočke in usklajevali še zadnje podrobnosti. Prek 200 udeležencev se je jim je na taboru pridružilo v nedeljo zjutraj,« je povedal Miha Ivanetič, ki je zadolžen za koordinacijo z mediji.

Skavtski tabor so naslovili Pali južno. FOTO: Miha Ivanetič

FOTO: Miha Ivanetič

FOTO: Miha Ivanetič

Postavljanje šotorov, ognja in vhodne zgradbe

Prvi dan tabora so se čete razdelile v podtabore, nato pa so morali postaviti šotore, ogenj in vhodno zgradbo. Ko so postavili tabor, so se najbolj neučakani okopali v bližnji reki Krki. Sledila sta prvi zbor z dvigom zastave in sveta maša. Dan so zaključili z večerjo in zabavnim večerom ob ognju.

FOTO: Miha Ivanetič

FOTO: Miha Ivanetič

Kako topla je Krka?

Pri tistih, ki so skočili v Krko, pravijo, da je voda mrzla, a vseeno prijetna za kopanje. Klara iz lokalne enote Novo mesto 2 je dejala: »Čeprav je voda mrzla, se je vseeno luštno kopat in komaj čakam, da spet skočim v Krko! Šentjernejčani imajo sicer prednost domačega terena.«

Domačina Nejc in Nik (Šentjernej 1) dodajata, da sta si s Krko že domača in kopanje »sploh ni nevarno. Mame, lahko ste brez skrbi«!

Različne delavnice

Ponedeljkovo dopoldne je bilo namenjeno različnim delavnicam, kjer so se skavti preizkusili v izdelovanju piščalk, kovanju in lončarstvu, obiskali pa so jih tudi vojaki in policisti. »Popoldne pa smo izkoristili spoznavanju čet iz različnih lokalnih enot, zato so se med skavti že začele spletati nove prijateljske vezi,« poudarja Ivanetič.

Na obisk so prišli policisti. FOTO: Miha Ivanetič

V pričakovanju neurja

V torek so skavti izdelovali katapulte, pripravljali kosilo v manjših skupinah in se preizkusili v različnih izzivih. »Sredino jutro se je začelo nekoliko nenačrtovano, saj se je bližalo neurje, ki bi lahko poškodovalo šotore. Hitro urgiranje skavtov je preprečilo nastanek škode in dan se je lahko začel brez večjih zapletov.« Po jutranjem zboru so se skavti podali na potep in se odpravili na 24-urno raziskovanje širše okolice Čadraž.

Skavti so seveda tudi lačni. FOTO: Miha Ivanetič

Tabor bo potekal do sobote, 15. julija, ko se bodo skavtom na zaključku pridružili tudi starši. FOTO: Miha Ivanetič

Kako skrbno so skavti spakirali svoje nahrbtnike?

Erik iz lokalne enote Črnomelj 1 je odkrito priznal, da so spalne vreče najbrž vsi prinesli s sabo, je pa doma ostala kakšna vodova zastavica: »Pozabil sem zastavo ne svojega voda, ampak od voda Veveric. Hvala atiju, da je naredil veliko kilometrov in poskrbel, da bodo Veverice ponosno stale v kvadratu!«


Nalaganje
Nazaj na vrh