Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najbolj strateška akcija v obrambi samostojne Slovenije

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 06. 2023 / 12:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2023 / 12:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najbolj strateška akcija v obrambi samostojne Slovenije
Zbrane so nagovorili predsednik Združenja VSO Lojze Peterle, vrhniški župan Daniel Cukjati in obrambni minister v Demosovi vladi Janez Janša. FOTO: SDS

Najbolj strateška akcija v obrambi samostojne Slovenije

Združenje za vrednote Slovenske osamosvojitve (VSO) Vrhnika – Log-Dragomer – Borovnica je slavnostno obeležilo 32. obletnico najbolj strateške akcije v obrambi samostojne Slovenije, »Zavzetja skladišča orožja JLA v Podstrmcu pri Borovnici«.

Uvodoma sta prisotne pozdravila predsednik Združenja VSO, nekdanji prvi mož osamosvojitvene vlade, zunanji minister in evropski poslanec Lojze Peterle ter vrhniški župan Daniel Cukjati, v kulturnem programu pa so sodelovali Moški pevski zbor Štingl'c iz Borovnice, moderatorka Eva Lukančič in praporščaki Združenja VSO.

Danes nihče več ne trdi, da se vojna v Evropi ne more ponoviti

Slavnostni govornik Janez Janša, obrambni minister v Demosovi vladi, trikratni predsednik slovenske vlade in dolgoletni prvi mož SDS, je v nagovoru poudaril, da – čeprav je bilo še predlani takšnih kakih 20 % – danes najbrž ni več nikogar, ki bi trdil, da se vojna v Evropi ne more ponoviti, saj jo imamo v bližnji soseščini.

Predsednik SDS Janez Janša: Slovenci smo v svoji zgodovini prestali marsikaj. Tudi preživeli velike neumnosti, ki smo jih sami počeli. FOTO: SDS

Na pravični strani

»V veliki meri smo kot del Nata in EU trdno na strani države, ki je bila napadena in se brani. Smo del nekega spopada. Na pravični strani. Kaj se bo dogajalo v prihodnje, ne vemo. Država, ki resno gleda v prihodnost, in narod, ki se zaveda, da generacija, ki živi, države ni dobila v dar, ampak v posojo od svojih vnukov, in da je treba delati tako, da bo to dobro tudi za peto generacijo naših potomcev, take izkušnje ne zanemarita,« je izpostavil Janša.

Janša: Slovenci smo odporni, navzven in navznoter

»Slovenci smo v svoji zgodovini prestali marsikaj. Tudi preživeli velike neumnosti, ki smo jih sami počeli. Smo odporni, navzven in navznoter. Tudi zato nas je na teh obletnih slovesnostih vsako leto več,« je v slavnostnem govoru še dodal Janez Janša.

Brez žrtev

Borovnica sicer velja za najbolj strateško logistično akcijo v obrambi Slovenije. V njej je 21 pripadnikov izvidniškega voda brigade Moris 28. junija 1991, drugi dan oboroženih spopadov v vojni za Slovenijo, brez žrtev (na obeh straneh) zavzela skladišče orožja JLA v Podstrmcu, kar je pomembno vplivalo na nadaljnji potek dogodkov v desetdnevni vojni.

Zaslužni za uspešno akcijo

Za uspešno akcijo so bili zaslužni (po abecednem redu) Tomaž Brence, Brane Brožič, Bruno Dormiš, Jože Fortuna, Uroš Gabrovšek, Edvard Gregorka, Rok Hrovatin, Stanislav Kucler, Marko Lipuš, Robert Marolt, Peter Mencin, Robert Miklavčič, Janez Novak, Smiljan Pajnkihar, Robert Petrovčič, Andrej Pristavec, Dušan Radošek, Uroš Sajovic, Niko Smole, Denis Ule in Brane Zrinski.

Častni znak svobode

21 pripadnikom je leta 2016 takratni slovenski predsednik Borut Pahor izročil državno odlikovanje, častni znak svobode Republike Slovenije, in tedaj izpostavil, da je bil njihov pogum toliko večji, ker so bile v neposredni bližini v vrhniških vojašnicah velike koncentracije enot jugoslovanske armade, ki bi lahko znova zasedle ali uničile skladišče in ogrozile njihova življenja.

Slovesnost v Podstrmcu pri Borovnici. FOTO: SDS

Klic svobodne Slovenije je premagal vsako bojazen

»Med vojno za Slovenijo so za orožje prijeli mnogi fantje in možje ter se pridružili uporu proti agresorju. Klic svobodne Slovenije je premagal vsako bojazen. Odločno so stopili v bran demokratičnih procesov v Sloveniji in vrednot, na katerih smo vzpostavljali novo slovensko državo. Postali so slovenski junaki. Med pogumnimi dejanji pripadnikov Teritorialne obrambe ima akcija izvidniškega voda iz Borovnice pomembno mesto,« je tedaj še pisalo v utemeljitvi.

Veseli, da ni bilo treba seči po orožju

»Naša prva in najvažnejša akcija v slovenski vojni je bila živčna, enako kot vse nadaljnje. Veseli smo, da smo imeli srečo na naši strani in nam ni bilo treba seči po orožju. Še tedne po koncu vojne so se domačini ob pogledu na polne tovornjake, ki so vozili iz skladišča, čudili, koliko in kakšna roba je bila 'na varnem' pri njihovih bivših sosedih,« pa je razplet komentiral poveljnik 2. Izvidniškega voda Morisa, poročnik Rok Hrovatin.

Nalaganje
Nazaj na vrh