Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto dni pozneje: namesto pravega virtualni muzej osamosvojitve

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 29. 01. 2024 / 08:17
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2024 / 10:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Leto dni pozneje: namesto pravega virtualni muzej osamosvojitve
Pogovori z več kot 50 pomembnimi imeni usodnega časa nastajanja slovenske države. FOTO: osamosvojitev.si

Leto dni pozneje: namesto pravega virtualni muzej osamosvojitve

Mineva leto dni, odkar je vlada dr. Roberta Goloba, natančneje ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, ukinila Muzej slovenske osamosvojitve kot samostojno enoto.

Na to potezo poskusa izbrisa spomina na prelomno obdobje slovenske demokratizacije in osamosvajanja se je najbolj kritično odzivalo Združenje za vrednote Slovenske osamosvojitve (VSO) pod taktirko prvega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta, ki je kot nekakšen nadomestek že lani sredi leta postavilo spletni portal osamosvojitev.si, virtualni muzej slovenske osamosvojitve s pričevanji nad 50 ljudi, ki so pomembno zaznamovali tisto obdobje.

Pričevanja posnel Matjaž Mihelčič

Po Peterletovih besedah lahko s pomočjo portala vsi, ki jih slovenska osamosvojitev zanima, pridejo do preverjenih informacij in razmislekov o njej. Pričevanja je posnel Matjaž Mihelčič, sicer tudi režiser dokumentarno-igranega filma Hrepenenje naroda. »Poskrbeli smo za platformo, na kateri so se lahko svobodno in brez redakcijskih posegov izrazili ljudje, ki so doživeli bistvene dogodke tistega časa,« je pojasnil Lojze Peterle.

Ne nadomešča v celoti tega, kar muzej v strokovnem smislu pomeni

Da bodo ta pričevanja zbrana, shranjena in strokovno obdelana v Muzeju slovenske osamosvojitve, ki pa ga je Golobova vlada ukinila, je pričakoval obrambni minister v osamosvojitveni vladi Janez Janša. »Kar lahko naredimo, je, da vsaj ponudimo virtualni prostor,« je poudaril in hkrati ocenil, da ta sicer ne nadomešča v celoti tega, kar muzej v strokovnem smislu pomeni, je pa v digitalnem svetu velik korak v to smer.

Ne glede na ideološki predznak

Združenje VSO je v letu 2022 spodbudilo in financiralo snemanje kratkih pogovorov z najbolj izpostavljenimi še živečimi udeleženci osamosvojitvenega procesa, ne glede na ideološki predznak. Povabljeni so bili člani osamosvojitvene skupščine in vlade, predsedstva republike in koordinacijske skupine za vodenje obrambe in drugih organov. Vsi so odgovarjali na enako vprašanje: »Kaj se je vam osebno iz časa osamosvajanja najbolj vtisnilo v spomin?«

Zelo osebni pogledi na tisti usodni čas

Tako so dobili dragocene, tudi zelo osebne poglede na tisti usodni čas, ki ga je vsak videl in presojal s svojimi očmi. Akterji so bili v vladi in opoziciji, v civilstvu in uniformi, v vsakodnevnem vrenju ali delno odmaknjeni od ključnih dogajanj. Tako je združenje zbralo dragocena pričevanja, ki slikovito dopolnjujejo zbrano dokumentarno gradivo. Njegov del je bil že pred leti objavljen v zborniku dokumentov Bela knjiga slovenske osamosvojitve in zborniku Vojna za Slovenijo.

V prihodnje dodatna pričevanja

Oba zbornika sta zdaj na voljo tudi v elektronski različici. »V prihodnje bomo spletni muzej dopolnjevali z objavo dodatnih dokumentov in pričevanj, zato Združenje VSO vljudno vabi vse, da nam pošljete dokumente, fotografije, avdio- in videoposnetke iz tistega časa, če z njimi razpolagate, na e-naslov info@osamosvojitev.si. Vnaprej hvala. Naj živi samostojna in demokratična Slovenija!« še vabijo ustvarjalci spletnega muzeja.

Intervjuji: od Kučana do Janše

Med intervjuji je najti tako pogovor s predsednikom predsedstva Republike Slovenije Milanom Kučanom kot republiškim sekretarjem za ljudsko obrambo v prvi vladi RS Janezom Janšo, tako z delegatom družbeno-političnega zbora skupščine iz ZKS-SDP Cirilom Ribičičem kot s predsednikom prve vlade RS Lojzetom Peterletom, pa tudi z Alenko PuharEvgenom Bavčarjem, Tonetom Kuntnerjem, Francetom Arharjem, Petrom Jambrekom in Rosvito Pesek.

Mediateka

V Mediateki si je zaenkrat možno ogledati pet videoizdelkov: dokumentarno-igrani film o vojni za Slovenijo Hrepenenje naroda, igrano-dokumentarni film 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije, videopogovore s Pričevalci slovenske osamosvojitve, dokumentarni film o dr. Jožetu Pučniku Jože Pučnik – ob 90-letnici rojstva in film Enotni v zmagi – osamosvojitev Slovenije s posnetki dogodkov iz časa osamosvajanja.

Publikacije

Med publikacijami je poleg obeh omenjenih zbornikov, razdeljenih na po štiri dele (Bela knjiga slovenske osamosvojitve in Vojna za Slovenijo), najti tudi knjigo Antona Tomažiča V objemu slovenske pomladi (spomini, dokumenti, magnetogrami, odzivi, slike časa), zbornik dokumentov in pričevanj o materi vseh afer z orožjem Veleizdaja Slovenije (razorožitev Teritorialne obrambe RS maja 1990) ter knjigi Enotni v zmagi – osamosvojitev Slovenije in Uporniki z razlogom Albina Mikuliča.

Foto- in videoarhiv

V fotoarhivu so zaenkrat le fotografije Marjana Garbajsa, med videoposnetki pa kratek prispevek TV studia MORS o dogajanju v letu 1990 z naslovom Prelomni čas 1990 ter arhivski posnetki s prisege prve generacije slovenskih vojakov v Pekrah, prisege slovenskih junakov v Učnem centru Ig (oboje 2. junija 1991) in odhoda Jugoslovanske vojske iz Slovenije (posnetki iz Ljubljane in Kopra s konca leta 1991).

Nalaganje
Nazaj na vrh