Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podnanos: postno srečanje za može in fante s škofom Jamnikom

Za vas piše:
Fran Nabergoj
Objava: 12. 03. 2023 / 16:36
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2023 / 18:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podnanos: postno srečanje za može in fante s škofom Jamnikom
Škof Jamnik na postnem druženju v župnijskem domu v Podnanosu. FOTO: arhiv župnije

Podnanos: postno srečanje za može in fante s škofom Jamnikom

V četrtek, 9. marca, smo v župnijskem domu v Podnanosu priredili večer z naslovom: »Da pravičnost ne bo stvar mešetarjenja«.

Srečanja se je udeležilo prek dvajset mož in fantov iz Podnanosa, Podrage in Lozic. Župnik Tomaž Kodrič je v uvodu kratko predstavil govornika, ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika, predvsem pa njegovo študijsko pot filozofije. Škof Jamnik je predavanje začel z besedo »pravičnost«, saj veliko ljudi prej upošteva svoje pravice kot pa dolžnosti. Seveda gre za zapleten in kompleksen pojem, ki vzbuja veliko premislekov in vprašanj. 

Škof Jamnik je omenil pravičnost sv. Jožefa, ki je poslušal Svetega Duha in ni odslovil Marije, čeprav to dejanje ni bilo ravno v skladu z judovsko postavo. V nadaljevanju je pravo označil kot resno znanstveno disciplino, ki ima močne temelje v antiki – v rimskem pravu. V času liberalizma lahko prihaja do položajev, ko so sodne odločitve povsem v skladu z zakonodajo, ampak je vprašljiva njihova etičnost. 

Pravo je lahko stvar interpretacije in manipulacije zakonov, morala pa je tudi pokvarljiva ali prilagodljiva interesom posameznika ali družbe, zato je pomembno razločevanje pred Najvišjim dobrim.

Škof nam je s svojo izjemno razgledanostjo podal mnenja raznih filozofov od Platona prek Kanta do sodobnih filozofov. Ker je pravo lahko stvar interpretacije in manipulacije zakonov, morala pa je tudi pokvarljiva ali prilagodljiva interesom posameznika ali družbe, je Jamnik nakazal tudi razločevanje pred Najvišjim dobrim. Kot primer je navedel pravnika, enega od očetov Evropske unije Roberta Schumana, ki je svoje odločitve prečiščeval pred Najsvetejšim. 

Postno srečanje smo zaključili s prijetnim druženjem in klepetom.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh