Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov obnovljenih orgel v župniji Podnanos: Naj donijo Bogu v slavo!

Za vas piše:
Neža Tomažič
Objava: 05. 09. 2022 / 08:30
Oznake: Cerkev, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2022 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov obnovljenih orgel v župniji Podnanos: Naj donijo Bogu v slavo!
FOTO: Marko Trošt

Blagoslov obnovljenih orgel v župniji Podnanos: Naj donijo Bogu v slavo!

V soboto, 3. septembra, se je iz župnijske cerkve v Podnanosu slišala posebej praznična in slovesna melodija orgel. Te so po obnovi, ki so jo izvedli v letošnji pomladi, znova zadonele z vso svojo močjo. Sveto mašo je vodil koprski škof Jurij Bizjak, ki je obnovljene orgle tudi blagoslovil. V molitvi je Vsemogočnega prosil, da bi orgle vedno »oznanjale (Božjo) hvalo in razodevale, da je krščanstvo vera veselja, miru in ljubezni.«

Orgle v župnijski cerkvi sv. Vida je Jenkova orglarska delavnica postavila leta 1980, ko situacija z dobavo materialov ni bila ravno rožnata. Iz starih orgel, na katere je med drugim igral tudi domačin, skladatelj in organist Stanko Premrl, so ohranili nekaj delov, dodali pa so nove piščali in električni meh. Orgle so bile potem delno obnovljene še leta 1999. Skoraj tisoč piščali za 17 registrov je po 23 letih zob časa že dobro načel, zato je bila letošnja obnova nujna in potrebna.

FOTO: Dejan Fabčič

Obnovo je izvedel g. Marijan Bukovšek, ki je bil kot vajenec v Jenkovi delavnici, ko so orgle postavljali. S strokovnostjo, natančnostjo in trudom je poskrbel, da spet zvenijo tako, kot si jih je mojster Jenko zamislil. Obnovljene so bile vse piščali in celoten igralnik. Nad delom je v imenu škofije Koper bdel vodja Komisije za orgle g. Martin Šuštar, ki je s strokovnostjo usmerjal k pravim odločitvam v prid župnije in župnijskega občestva. Ob zaključku svete maše je pripravil tudi krajšo predstavitev obnovljenih orgel, med katero smo lahko slišali lastnosti in zvok posameznih registrov. Domač cerkveni zbor je na orgle spremljal organist Matej Marc, pod prsti katerega je kraljica glasbil v šembiški cerkvi zares zaživela.

FOTO: Marko Trošt

Idejo o prenovi župnijskih orgel je že od prvih zamisli podpiral župnik Tomaž Kodrič, ki je z Župnijskim gospodarskim svetom zastavil načrt obnove ter se dogovarjal z izvajalcem, finančno pa so jo pokrili župljani.

»Tako kot je pomembno, da so piščali uglašene med seboj, naj bo uglašena tudi naša skupnost, danes in v bodoče!« je ob zaključku prazničnega dne dejal župnik Kodrič. Naj nas orgle preko vseh, ki bodo nanje igrali in ob njih peli, spodbujajo, da bomo rasli v ljubezni in edinosti, ter naj vedno donijo Bogu samemu v slavo.

Obnovljene orgle FOTO: Dejan Fabčič

Nalaganje
Nazaj na vrh