Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Florijanova gasilska maša

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 11. 05. 2022 / 12:00
Oznake: Dogodek, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2022 / 12:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Florijanova gasilska maša
Florijanov blagoslov PGD Maribor-mesto v cerkvi bl. A. Martina Slomška v Košakih. FOTO: Anita Kirbiš

Florijanova gasilska maša

Gasilstvo ima v vsej svoji zgodovini močno tradicijo. Pročelja gasilskih domov krasijo poslikave sv. Florijana; v številnih kapelicah, na oltarjih in pred gasilskimi domovi pa stoji njegov kip kot simbol zaščite pred ognjem.

Lani je Prostovoljno gasilsko društvo Maribor-mesto obeležilo častitljivh 150 let od ustanovitve. Zametki PGD Maribor-mesto segajo v davno leto 1868, ko je Franz Stampfl mestnemu svetu predlagal, da mesto organizira redno požarno obrambo in tako so leta 1871 ustanovili prostovoljno gasilsko društvo s 122 ustanovnimi člani, ki se uvršča med najstarejša gasilska društva v Sloveniji.

Dolga gasilska pot

Društvo se na trenutni lokaciji na Koroški cesti nahaja že približno 140 let, pred tem je nekaj let delovalo v bližini stolnice. V dolgi zgodovini gasilskega društva se je zvrstilo na tisoče pomembnih intervencij, v prostorih gasilskega društva pa so se izurile mnoge generacije gasilcev. Danes sodobno opremljeno društvo, ki mu predseduje Boštjan Irgolič, poveljnik brigade pa je Mirko Golovrški, šteje nekaj manj kot sto prostovoljnih članov, med njimi pa so tudi gasilke.

Blagoslovili so Florijanovo svečo in venec. FOTO: Anita Kirbiš

Sveti Florijan

4. maja goduje sv. Florijan, rimski vojak, rojen v 3. stoletju, zavetnik gasilcev, ki nas varuje pred požari, povodnimi in naravnimi katastrofami, zato se mu vsako leto zahvaljujemo za pomoč in sodi med najbolj čaščene ljudske svetnike. Ponekod so se dolgo držali izročila, da je na Florijanovo treba čim manj kuriti, zato gospodinje na ta dan niso pekle kruha, kovači pa niso delali. V nekaterih župnijah so se na ta dan gasilci v svečanih uniformah udeleževali svetih maš, kar je bila dolga tradicija tudi v mariborski stolnici za gasilce PGD Maribor-mesto, ki jo je za krajši čas prekinila korona.

Gasilska sveta maša

Letos so obudili ta običaj in se na nedeljo dobrega pastirja zbrali pred cerkvijo bl. Antona Martina Slomška v Košakih, skupaj s pobratenimi gasilci nemškega Marburga, pri blagoslovu in sv. maši, ki jo je daroval dekan Igor Ignacij Novak. Blagoslovili so Florijanovo svečo in venec, katerega so po sv. maši odnesli do Florijanovega spomenika v centru mesta.

Med obredom se je župnik Novak zahvalil gasilkam in gasilcem za pogum in požrtvovalnost, s katero prostovoljno opravljajo svoje humano, velikokrat tudi nevarno poslanstvo varovanja premoženja in reševanja ob požarih in drugih elementarnih nesrečah. Izrazil je prepričanje, da jih bo njihov zavetnik sv. Florijan tudi v bodoče varoval pri opravljanju njihovih nalog. Za darovano Florijanovo sveto mašo se je župniku zahvalil predsednik PGD Maribor-mesto Boštjan Irgolič.

Nalaganje
Nazaj na vrh