Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Območna revija pevskih zborov in malih pevskih skupin v Svečini

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 10. 05. 2022 / 18:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 18:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Območna revija pevskih zborov in malih pevskih skupin  v Svečini
Nastop zbora z najdaljšo tradicijo (45 let) - MePZ Jakob. FOTO: Anita Kirbiš

Območna revija pevskih zborov in malih pevskih skupin v Svečini

Kultura je obraz in neodtujljivi del našega naroda, ki mu daje svojo identiteto. Tega se zavedajo tudi v Javnem skladu za kulturne dejavnosti in Zvezi kulturnih društev Slovenije, ki številne projekte skozi vse leto izvajajo prek svojih območnih izpostav.

Območna izpostava JSKD Pesnica ter ZKD občin Kungota, Pesnica in Šentilj so v kulturni sezoni 2021/22, po sprostitvi ukrepov, izvedli številne kulturne dogodke; na ogled so postavili nekaj razstav, v aprilu so organizirali območna srečanja otroških gledaliških skupin in otroških lutkovnih skupin v Pesnici ter srečanja vrtčevskih pevskih skupin v Šentilju.

V začetku maja so izvedli območno revijo pevskih zborov in malih pevskih skupin v Svečini ob sodelovanju s KUD Jože Stupnik Svečina. Zadnjo revijo pevskih zborov so lahko izvedli pred tremi leti. Življenje, tudi kulturno, se vrača v ustaljene tirnice, zato so si rekli »Naj zazveni pesem« in pretekli vikend svečinsko kulturno dvorano napolnili s pevci in obiskovalci ter seveda z zborovsko pesmijo.

Na reviji je sodelovalo sedem pevskih zborov in skupin.

Na reviji je sodelovalo sedem pevskih zborov in skupin. Prvi so stopili na oder MePZ KUD Mejnik iz Šentilja z zborovodkinjo Evo Goričanec. Letos štejejo 44 let svojega delovanja in so že komaj čakali nastopov. Iz Pesnice je nastopila Vokalna skupina Vitis vitae KUD Marice Kerenčič pod umetniškim vodstvom Eve Kovačič Ivanjko. Skupina je bila ustanovljena šele 2019, imela je že nekaj javnih nastopov, od novembra 2020 pa so vključene pod okriljem društva Dusora tudi v evropski program Erasmus+.

Stalnica na revijah je tudi Vokalna skupina Mavrica KUD Kajuh Jarenina, ki v tej sestavi že 20 let prepeva na različnih dogodkih, umetniški vodja skupine je Branko Krajnc. Iz Zg. Velke je prišel 35-članski MoPZ KUD Gabrijel Kolbič pod vodstvom zborovodje Stanka Roškarja, po 2-letni »suši« pa se pripravljajo na svoj tradicionalni letni koncert. Priložnost za nastop v Svečini so dobile tudi članice Vokalne skupine Kresnice iz Maribora, ki jo sestavlja osem pevk, delujejo pa neprekinjeno od leta 1990 dalje in se lahko pohvalijo s številnimi koncerti. Njihov repertoar obsega sto ljudskih pesmi iz vseh slovenskih pokrajin. V začetku junija pripravljajo tradicionalni letni koncert, njihova umetniška vodja pa je Eva Kovačič Ivanjko.

Zadnji trenutek so se za nastop odločili Me CPZ KUD Jakob iz Jakobskega Dola, ki prepeva že celih 45 let, vseskozi pod vodstvom zborovodje in organista Stanka Roškarja. Ker so hkrati tudi zbor KUD-a, nastopajo na številnih krajevnih dogodkih. Kot zadnji so na oder stopili domačini: 15-članski Svečinski nonet z umetniškim vodjo Janezom Voukom. V 30 letih delovanja so postali uveljavljen in priznan moški pevski zbor, ki s svojimi nastopi navdušujejo domačo publiko in širšo javnost prek meja. Na obmejnem območju, kjer živijo in delujejo, so pomemben varuh ohranjanja kulturne dediščine ter popularizacije slovenske zborovske glasbe.

Strokovno je revijo spremljal Aleš Marčič, mag. art., ravnatelj Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška Maribor.

Strokovno je revijo spremljal Aleš Marčič, mag. art., ravnatelj Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška Maribor, in nastopajoči bodo nestrpno čakali njegove ocene, čeprav so od občinstva poželi gromke aplavze.

Priznanja za sodelovanje na reviji je zborom podelila Sabrina Hudales, vodja JSKD OI Pesnica pri Mariboru, program pa je povezovala domačinka Špela Gril. Izvedbo projekta so finančno podprle tudi Občine Kungota, Pesnica in Šentilj.

Kupi v trgovini

Pesem za Nagasaki
Pričevanja
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh