Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor zamenjal več veleposlanikov

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 10. 05. 2022 / 18:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 18:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik Pahor zamenjal več veleposlanikov
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. FOTO: Tatjana Splichal/arhivski posnetek

Predsednik Pahor zamenjal več veleposlanikov

V uradnem listu je danes objavljenih več ukazov predsednika republike Boruta Pahorja o menjavah slovenskih veleposlanikov.

Med njimi so tudi veleposlaniki, ki so po mnenju najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba sporni, ker naj bi bili preveč politično povezani z dosedanjo vlado. Po navedbah STA je Golob napovedal celo sprožitev postopkov za njihovo menjavo.

V uradnem listu so objavljeni predsednikovi ukazi o odpoklicu sedanjih veleposlanikov v Italiji, Egiptu, Združenih arabskih emiratih ter na Danskem in Slovaškem, pa tudi ukazi o postavitvi novih veleposlanikov v Koebenhavnu, Kairu, Abu Dabiju, Bratislavi, Bruslju in Seulu.

Iz Rima z 31. julijem odhaja Tomaž Kunstelj, zamenjal naj bi ga dosedanji veleposlanik v Grčiji Matjaž Longar.

Iz Rima z 31. julijem odhaja Tomaž Kunstelj, ki je bil pristojen za Italijo, Malto, San Marino, Tunizijo ter organizacijo ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovni program za hrano (WFP). Zamenjal naj bi ga dosedanji veleposlanik v Grčiji Matjaž Longar, vendar ta ukaz še ni bil objavljen.

Koebenhavn s 6. avgustom zapušča Edvin Skrt, ki je bil kot veleposlanik na Danskem pristojen tudi za Švedsko, Norveško, Islandijo, in Finsko. Zamenjal ga bo Mihael Zupančič, sicer vodja kabineta dosedanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja.

S 15. avgustom bo Kairo zapustila veleposlanica v Egiptu Mateja Prevolšek, ki je pristojna tudi za Katar, Oman, Savdsko Arabijo, Južno Afriko ter Jordanijo. Glede na Pahorjev ukaz jo bo zamenjal dosedanji šef kadrovske službe na zunanjem ministrstvu Sašo Podlesnik.

 Nekateri veleposlaniki naj bi bili po mnenju najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba preveč politično povezani z dosedanjo vlado.

Oto Pungartnik bo 30. junija zaključil mandat veleposlanika v Združenih arabskih emiratih, od koder diplomatsko pokriva še Bahrajn in Kuvajt in je tudi stalni predstavnik Slovenije pri Mednarodni agenciji za obnovljive vire energije (IRENA) s sedežem v Abu Dabiju. Njegov položaj naj bi prevzela Natalia Al Mansour.

Z 31. julijem se končuje mandat Gregorju Kozovincu, ki je veleposlanik na Slovaškem. Na to veleposlaniško mesto pa je predsednik republike imenoval sedanjega državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Stanislava Raščana.

V uradnem listu sta poleg tega objavljena tudi ukaza o postavitvi Jerneja Müllerja za veleposlanika v Južni Koreji in Barbaro Sušnik za veleposlanico v Belgiji.

Vlada je medtem na današnji dopisni seji predlagala, da se Matjaža Longarja z 31. julijem odpokliče z dolžnosti izrednega in pooblaščenega veleposlanika v Grčiji ter na Cipru s sedežem v Atenah. Hkrati je določila predlog, da se Boženo Forštnarič Boroje prav tako z 31. julijem odpokliče z dolžnosti izredne in pooblaščene veleposlanice v Latviji s sedežem v Varšavi. Oba predloga je vlada posredovala predsedniku republike.

Nalaganje
Nazaj na vrh