Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor kot prvi tuji državnik na ogledu Sinjske alke

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 07. 08. 2022 / 17:48
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2022 / 18:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik Pahor kot prvi tuji državnik na ogledu Sinjske alke
FOTO: Twitter/Borut Pahor

Predsednik Pahor kot prvi tuji državnik na ogledu Sinjske alke

Predsednik republike Borut Pahor se je odzval povabilu hrvaškega predsednika Zorana Milanovića in se danes kot prvi tuji državnik v hrvaškem Sinju kot častni gost udeležuje tradicionalne Sinjske alke.

Predsednik Pahor si je pred tem s hrvaškim kolegom Milanovićem v Galeriji Sikirica ogledal razstavo »Meštrović in Sikirica - portreti sodobnikov«, kot je sporočil na družbenem omrežju Twitter.

Tradicionalnih viteških iger v Sinju, ki se že 307. po vrsti, se po navedbah STA udeležujejo vsi vodilni hrvaški politiki, poleg predsednika Milanoviča tudi premier Andrej Plenković.

Predsednik Pahor je prvi tuji predsednik države, ki se udeležuje tradicionalne hrvaške prireditve. FOTO: STA

Pahorja so kot častnega gosta povabili Milanović in Viteško alkarsko društvo Sinj, ki tradicionalno igro organizira. Ker želi društvo prireditev internacionalizirati, so se odločili, da Pahorja povabijo kot prvega tujega predsednika države.

Sinjska alka je tradicionalna hrvaška viteška igra, ki jo v Sinju vsako leto prirejajo na prvo avgustovsko nedeljo v spomin na obletnico zmage domačih bojevnikov nad turškimi osvajalci leta 1715. Od leta 2010 je vpisana na seznam Unescove nematerialne kulturne dediščine.

Nalaganje
Nazaj na vrh