Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Borut Pahor prejel častni doktorat Univerze v Lizboni

Za vas piše:
T. M.
Objava: 15. 02. 2022 / 15:36
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2022 / 15:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Borut Pahor prejel častni doktorat Univerze v Lizboni
FOTO: Daniel Novakovič/STA

Borut Pahor prejel častni doktorat Univerze v Lizboni

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Portugalske republike dr. Marcela Rebela de Souse mudi na uradnem obisku na Portugalskem.

Predsednik Pahor je drugi dan uradnega obiska pričel z obiskom Inštituta za družbene in politične vede Univerze v Lizboni, kjer je na posebni slovesnosti prejel častni doktorat Univerze v Lizboni (Doctor Honoris Causa) za njegova prizadevanja za spravo in za skupni Evropski projekt.

Evropski projekt temelji na spravi 

V slavnostnem govoru se je predsednik republike zahvalil za veliko čast, da je prejel to visoko priznanje. Ob tem je poudaril, da Evropski projekt temelji na spravi. 

»Brez sprave med nasprotujočimi si vojaškimi silami druge svetovne vojne, brez sprave med sosedi ne bi bilo evropskega projekta,« je dejal predsednik Pahor.

»Združena Evropa uživa mir in blaginjo prav zaradi sprave in nenehnega negovanja občutka pripadnosti,« je še poudaril predsednik Pahor in dodal, da je trdno prepričan, da se bo poglabljanje in krepitev evropskega povezovanja nadaljevalo, ne glede na vzpone in padce, ki smo jim priča.

Vloga Evropske unije v naši prihodnosti 

V nadaljevanju obiska sta se predsednik Pahor in predsednik de Sousa srečala s študenti mednarodnih odnosov Inštituta za družbene in politične vede in se z njimi pogovarjala o evropski prihodnosti. Na ta način se predsednika vključujeta tudi v Konferenco o prihodnosti Evrope.

FOTO: Daniel Novakovič/STA

Predsednika Pahor in de Sousa sta se s študenti pogovarjala o vlogi Evropske unije v naši skupni prihodnosti in pomembnosti dialoga pri vseh aktualnih razmerah v svetu. Posebno pozornost so namenili vlogi Slovenije na Zahodnem Balkanu. 

Uradni obisk se bo zaključil pozno popoldan s svečanim kosilom v čast portugalskemu predsedniku de Sousi, katerega gostitelj bo predsednik Pahor.


Nalaganje
Nazaj na vrh