Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor v Frankolovem pozval k miru, strpnosti in sožitju

Objava: 12. 02. 2022 / 15:24
Oznake: Občina, Vojna
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2022 / 15:34
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Predsednik Pahor v Frankolovem pozval k miru, strpnosti in sožitju

Predsednik Pahor v Frankolovem pozval k miru, strpnosti in sožitju
Predsednik republike Borut Pahor je položil venec k Spomeniku frankolovskim žrtvam. FOTO: Nebojša Tejić/STA
Ob današnji 77. obletnici zločina na Frankolovem, ko so nacisti obesili 100 frankolovskih žrtev, je bila na Stranicah v soteski Graben spominska slovesnost.

Kratek molitveni obred za rajne je vodil župnik Župnije Frankolovo p. mag. Branko Cestnik, slovesnosti pa se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je položil venec k Spomeniku frankolovskim žrtvam in nagovoril zbrane.

Nujnost zavarovanja miru in nadaljnjega spodbujanja dialoga

V govoru je pozval k mirni rešitvi krize na severovzhodu Evrope in poudaril nujnost zavarovanja miru in nadaljnjega spodbujanja dialoga, saj bomo po njegovem le tako odpravili strah, da bi se mirno obdobje Evrope in sveta nenadoma končalo.


»Na predvečer nečesa strašnega«

Izrazil je pripravljenost, da z dialogom kot del zahodnega sveta rešimo ta problem, in pozval ves miroljuben svet k iskanju mirne rešitve za krizo, za katero se zdi, da se »dogaja na predvečer nečesa strašnega«, in dodal, da želi Slovenija verjeti visokim ruskim predstavnikom, da nimajo namena napasti Ukrajine.

Mir ni samoumeven

»Danes je toliko pomembneje sebi in vsem reči, da mir ni samoumeven in si je zanj treba prizadevati vedno in povsod,« je še poudaril predsednik Pahor in se nato zahvalil vsem, ki skrbijo za spomenik, se poklanjajo žrtvam te tragedije, prinašajo sporočilo miru in ohranjajo kulturo spominjanja.

Kako krhek je mir, če zanj ne skrbimo

Ta je neprecenljiva za generacije, ki tega niso doživele, je zaključil slovenski predsednik in pozval, da je naša dolžnost opomniti vse, kako krhek je mir, če zanj ne skrbimo. Borut Pahor je tudi prejel posebno zahvalo Spominskega društva 100 frankolovskih žrtev in župana Občine Vitanje Slavka Vetriha.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh